Zbieramy wszystkie części roślinne. W lodówce niech stoi spory, zamykany pojemnik. Łodygi z natki pietruszki i kopru, obierki z marchwi i pietruszki (musi być starannie wyszorowana), końcówki z selera naciowego, stwardniałe łodygi kalafiora i brokułu wraz z liśćmi, końcówki cebuli, obierki z kalarepy, głąb kapuściany. Ktoś powie, że to śmieci Więcej ...
Kwas buraczany jest jeszcze zdrowszy niż same buraki, chociaż tym niczego nie brakuje. Tanie, łatwo dostępne super foods. Składniki: 2 kg buraków 2 główki czosnku 8 liści laurowych duża kromka razowego chleba na zakwasie łyżka kminku 2 łyżki ziela angielskiego 3 łyżki soli 3 l przegotowanej wody korzonek chrzanu W dużym słoju Więcej ...
Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam przekonać bliskich do nowych, zdrowszych dań? Na dodatek jest to danie wegańskie a jeśli użyjecie Więcej ...
Przepyszny. Nie da się inaczej określić. Powiem Wam, że odkryłam go niedawno i na prawdę nie wiem czy to nie będzie moje „popisowe danie” tegorocznej Wigilii. Absolutne „must have” 🙂 Składniki: filet z pstrąga szklanka wytrawnego białego wina szklanka wody 3 łyżki octu winnego (np. jabłkowy) 2 duże łyżki miodu Więcej ...
Oprócz niezliczonej ilości słoików z powidłami śliwkowymi co roku obowiązkowo robię śliwki w marynacie. Ostre, słodkie i korzenne. Idealne do pieczonych mięs i jako zakąska do wysokoprocentowych napojów 😉 Składniki: małe śliwki węgierki ocet winny woda cukier sól przyprawy: goździki, ziele angielskie, kardamon ziarno, gorczyca biała, liść laurowy Zacznijmy od Więcej ...
Jestem kontenta. Cała skrzynka grzybów w kilka godzin. Same piękne i zdrowiutkie. Mamy swoje miejsca i nie powiemy gdzie 😉 Duże oczywiście do suszenia, marynuję tylko te małe. Wyjątek robię tylko dla prawdziwków. Jeśli są duże ale zdrowe to kapelusz tnę na części i do marynaty. W zasadzie oddzielnie robię Więcej ...
Czas robienia przetworów ruszył pełną parą. Szukając na targu odpowiednich do marynowania ogórków znalazłam korniszony. Malutkie ogóreczki, nie większe niż 3 cm. Bardzo się cieszę. Nie mogłam takich znaleźć od dwóch lat. Korniszony przygotowuję w zasadzie tak samo jak duże ogórki, są tylko ładniejsze:) Małe cacuszka, w malutkich słoiczkach. Jak Więcej ...
Najlepsza na wędzonych kościach np. żeberkach. Bardzo konkretna o zdecydowanym smaku. Składniki: wędzone żeberko 150 g plaster wędzonego boczku marchewka mała pietruszka szklanka ugotowanego bobu liść lubczyku liść laurowy ziele angielskie ziarna kolendry sól, pieprz Żeberko gotujemy do miękkości w dwóch litrach wody z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami Więcej ...