Autor: magda, gru - 15 - 2014, boże narodzenie
Składniki
  • 2 duże marchwie
  • seler korzeniowy
  • 2 duże cebule
  • 200 g pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • szklanka prażonych orzechów włoskich
  • szklanka prażonego ziarna słonecznika
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • olej
  • sos sojowy
  • przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka, ziele angielskie
  • 3-5 łyżeki mąki
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 2 osób

Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale  jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek  jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam przekonać bliskich do nowych, zdrowszych dań? Na dodatek jest to danie wegańskie a jeśli użyjecie mąki ryżowej, gryczanej czy kukurydzianej to również bezglutenowe.

pasztet_wege9798

Składniki na dużą keksówkę:

  • 2 duże marchwie
  • seler korzeniowy
  • 2 duże cebule
  • 200 g pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • szklanka prażonych orzechów włoskich
  • szklanka prażonego ziarna słonecznika
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • olej
  • sos sojowy
  • przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka, ziele angielskie
  • 3-5 łyżeki mąki

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej.Potrzebujemy garnek z grubym dnem. Kaszę wsypujemy do rozgrzanego garnka i prażymy przez 1-2 minuty uważając aby kaszy nie przypalić (mieszamy łopatką lub podrzucamy kaszę w garnku). Gdy zacznie intensywnie pachnieć a ziarenka zjaśnieją zalewamy kaszę wodą w proporcji 1:2 (jedna miarka kaszy na dwie wody) i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy kaszę na małym ogniu pod przykryciem. Gdy woda zostanie wchłonięta i pojawią się „dziurki” w kaszy, płomień wyłączamy i zostawiamy kaszę pod przykryciem.

Obieramy warzywa. Seler i marchew ścieramy na tarce lub siekamy w drobniutkie julienne, pieczarki kroimy na kawałki, cebulę i czosnek siekamy. Smażymy na sporej ilości oleju wrzucając na patelnię warzywa w kolejności cebula z czosnkiem a gdy się zeszklą: marchew, seler i na końcu pieczarki. Solimy i dodajemy po łyżeczce zmielonych przypraw. Dusimy warzywa aż odparują wszystkie soki. Orzechy i słonecznik prażymy na suchej patelni do zrumienienia (nie spalenia!). Warzywa, orzechy i ziarna mielimy maszynką. Jeżeli używamy blendera – blendujemy pulsacyjnie, bardzo krótko, tak aby składniki rozdrobnić a nie zrobić z nich papkę. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, sos sojowy, 100 ml oleju i dokładnie wyrabiamy masę dłonią. Dosmaczamy jeśli potrzeba. Dosypujemy mąkę i  wyrabiamy. Masa ma być wilgotna i zwarta. Zachowywać kształt gdy ściśniemy ją w dłoni. Jeśli jest zbyt sypka dolewamy oleju lub wody. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej masę. Wierzch wygładzamy i smarujemy olejem. Pieczemy w temp. 180°C 30 -45 minut. Pasztet jest gotowy gdy boki wyraźnie odchodzą od blaszki. Wyjmujemy i studzimy. Nie polecam krojenia tego samego dnia. Pasztet musi się ustać i związać. Za to dnia następnego jest zwarty i pełen smaku.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl