Autor: magda, kwi - 28 - 2016, przetwory, wegańskie
Składniki
  • 2 kg buraków
  • 2 główki czosnku
  • 8 liści  laurowych
  • duża kromka razowego chleba na zakwasie
  • łyżka kminku
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 3 łyżki soli
  • 3 l przegotowanej wody
  • korzonek chrzanu
Kuchnia: Czas: 20 min. Dla: 10 osób

Kwas buraczany jest jeszcze zdrowszy niż same buraki, chociaż tym niczego nie brakuje. Tanie, łatwo dostępne super foods.

 

kwas_buraczany9761

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 2 główki czosnku
  • 8 liści  laurowych
  • duża kromka razowego chleba na zakwasie
  • łyżka kminku
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 3 łyżki soli
  • 3 l przegotowanej wody
  • korzonek chrzanu

 

W dużym słoju (min. 6 l) układamy wyszorowane i pokrojone w plastry buraki, obrany czosnek (lub główki przekrojone na pół)  i wrzucamy przyprawy. Zalewamy 3 litrami przegotowanej ciepłej wody z solą  tak aby zakryła wszystkie składniki. Przykrywamy słój gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 4-6 dni. Na wierzchu układamy chleb. Chleb musi być na prawdziwym zakwasie razowy – jeśli nie macie takiego najlepiej pieczonego w domu to dolejcie kilka łyżek kwasu z kiszonej kapusty. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe (15 -20 °C) miejsce. Po 2 – 3 dniach wyjmujemy chleb. W trakcie kiszenia na wierzchu może zebrać się piana i biała powłoka – można ją zdjąć. Chyba, że jest to ewidentnie pleśń. Wtedy spróbujcie ją zdjąć i obserwować kiszonkę przez następne dni. Jeśli zarasta pleśnią niestety trzeba całość wylać. Zazwyczaj dzieje się tak gdy chleb kupiony jako naturalny na zakwasie co najwyżej koło zakwasu leżał 🙂 Po 5 -7 dniach kwas jest gotowy ja jednak kiszę jeszcze kilka dni – jest wtedy bardziej intensywny. Buraki i przyprawy odcedzamy. Zlewamy kwas do butelek lub innego szczelnego naczynia i przechowujemy w lodówce. Buraków oczywiście szkoda wyrzucić. Rozdrabniamy je robotem (drobne strużki) uciskamy do słoików i przechowujemy w lodówce. Można na nich ugotować barszcz lub np. zasypać rodzynkami 1:2 ( miarka rodzynek – dwie miarki buraków) ścisnąć w słoiku i po trzech dniach mamy pyszną słodko kwaśną jarzynkę kiszonkę. Kwas pijemy w celach zdrowotnych – wystarczy 50 ml dziennie lub gotujemy barszcz. Używam go również do śledzi jak i jako naturalny barwnik np. do bezy.

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
KWAS BURACZANY
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl