- wędzone żeberko 150 g
- plaster wędzonego boczku
- marchewka
- mała pietruszka
- szklanka ugotowanego bobu
- liść lubczyku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna kolendry
- sól, pieprz

Najlepsza na wędzonych kościach np. żeberkach. Bardzo konkretna o zdecydowanym smaku.
Składniki:
- wędzone żeberko 150 g
- plaster wędzonego boczku
- marchewka
- mała pietruszka
- szklanka ugotowanego bobu
- liść lubczyku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna kolendry
- sól, pieprz
Żeberko gotujemy do miękkości w dwóch litrach wody z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami kolendry. Gdy żeberko jest miękkie wrzucamy liść lubczyku, pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę pokrojoną w słupki. Gdy są miękkie dodajemy obrany ze skórki bób. Doprawiamy pieprzem, sprawdzamy czy potrzeba soli – uwaga, wędzonka jest słona! Boczek kroimy w drobne paseczki i smażymy na rumiano. Posypujemy nim zupę. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!