Czosnaczek ma mocny, ostry, lekko czosnkowy smak. Jest świetny do pesto. Idealnie smakuje z suszonymi pomidorami w oleju. Możemy dodać prażone ziarna słonecznika, orzechy lub pestki dyni. Ja spróbowałam prażonych pistacji – to był dobry pomysł! Składniki: cztery pełne garści liści czosnaczkowych szklanka prażonych pistacji pół szklanki prażonego słonecznika sól, Więcej ...
Jeszcze nie wszyscy wiedzą, że liście rzodkiewki są pyszne. Można ich używać w sałatkach, do kanapek i do past. My ukręcimy sobie pesto. Składniki: szklanka prażonych ziaren słonecznika pół szklanki prażonych orzechów (włoskie, laskowe) liście z 3 dużych pęczków rzodkiewki 4 ząbki czosnku sól, pieprz sok z całej cytryny Więcej ...
Pierogi z ciasta jak na tatarskie kibiny. Uwielbiam to ciasto, jest kruche ale miękkie i wilgotne. Pasuje do różnych farszów, mięsnych, warzywnych, serowych. Na słodko i wytrawnie. Nieskomplikowany przepis a efekt super, zarówno jako danie np. z barszczem czerwonym jak i jako przekąski. Składnik ciasto: 500 g mąki pszennej 100 Więcej ...
Może stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole. Śledziowa salsa smakuje również jako osobna sałatka. Składniki: 4 średnie ziemniaki 6 – 7 łyżek ostrego chrzanu bulion cztery duże płaty śledziowe dwie pomarańcze duża twarda gruszka orzechy laskowe sok z cytryny Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie a następnie w soku z Więcej ...
W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb. Składniki: około 600 – 800 g ryb różnych włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula skórka z dużej pomarańczy Więcej ...
Na specjalne życzenie sałatka z sobotniego wieczoru 🙂 Bardzo mi było miło, że wszystkim smakowała. Jest bardzo prosta w wykonaniu bo to nic więcej jak pomidory z zielonym pesto. Składniki do sałatki: pomidory – najlepiej możliwie najwięcej rodzajów i kolorów (np. po jednym z pięciu rodzajów) rukola Składniki do pesto: Więcej ...
Jak spróbowałam tak zasmakowałam. Portulaka raz jeszcze. Tym razem świeże liście ( super orzeźwiający smak) w sałatce z kozim twarogiem. Tu się chwilkę rozpiszę, bo użyłam nie jakiegoś tam twarogu koziego tylko twarogu, dzięki któremu polubiłam wyroby z koziego mleka. Do niedawna sądziłam, że kozie sery nie są dla mnie. Więcej ...
Szybka w przygotowaniu. Jest na tyle wykwintna, że można ją podać na oficjalnym spotkaniu lub romantycznej kolacji. Robię ją na poprawę humoru – uwielbiam wszystkie jej składniki razem i każdy z osobna! Składniki: dojrzały melon galia lub cantaloupe 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 1/3 arbuza garść rukoli trzy łyżki Więcej ...