- szklanka prażonych ziaren słonecznika
- pół szklanki prażonych orzechów (włoskie, laskowe)
- liście z 3 dużych pęczków rzodkiewki
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z całej cytryny
- 5 łyżek płatków drożdżowych
- około 300 ml oliwy lub oleju
Jeszcze nie wszyscy wiedzą, że liście rzodkiewki są pyszne. Można ich używać w sałatkach, do kanapek i do past. My ukręcimy sobie pesto.
Składniki:
- szklanka prażonych ziaren słonecznika
- pół szklanki prażonych orzechów (włoskie, laskowe)
- liście z 3 dużych pęczków rzodkiewki
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z całej cytryny
- 5 łyżek płatków drożdżowych
- około 300 ml oliwy lub oleju
W pierwszej kolejności do robota wrzucamy ziarna i czosnek. Gdy je wstępnie rozdrobnimy dodajemy liście rzodkiewki (ładne – nieuszkodzone) i olej. Następnie sok z cytryny, sól i pieprz. Stopień rozdrobnienia zależy od Waszego gustu. Płatki drożdżowe (nieaktywne drożdże – imitują smak sera) dodajemy na końcu. Pesto możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Zjadamy do makaronów, pieczywa i jak nam się tylko podoba bo jest pyszne 🙂
Ciesz się Smakiem!