- 4 średnie ziemniaki
- 6 - 7 łyżek ostrego chrzanu
- bulion
- cztery duże płaty śledziowe
- dwie pomarańcze
- duża twarda gruszka
- orzechy laskowe
- sok z cytryny
Może stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole. Śledziowa salsa smakuje również jako osobna sałatka.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 6 – 7 łyżek ostrego chrzanu
- bulion
- cztery duże płaty śledziowe
- dwie pomarańcze
- duża twarda gruszka
- orzechy laskowe
- sok z cytryny
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie a następnie w soku z pomarańczy i cytryny. W międzyczasie zagotowujemy wodę i rozprowadzamy bulion lub gotujemy bulion świeży z warzyw. Gotujemy w nim ziemniaki a gdy są miękkie dodajemy chrzan. Przekładamy ziemniaki do blendera, dolewamy najpierw połowę, później więcej płynu z zupy i blendujemy. Ma być aksamitna i gęsta. Śledzie i gruszki siekamy w kostkę, pomarańczę filetujemy – pozbawiamy białych błonek i kroimy na kawałki wielkości śledzi. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy świeży sok z pomarańczy i cytryny. Schłodzoną salsą dekorujemy gorącą zupę.
Ciesz się Smakiem!