- cztery pełne garści liści czosnaczkowych
- szklanka prażonych pistacji
- pół szklanki prażonego słonecznika
- sól, pieprz
- szklanka oleju (rzepakowy, lniany na zimno)
- lub oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki płatków drożdżowych
Czosnaczek ma mocny, ostry, lekko czosnkowy smak. Jest świetny do pesto. Idealnie smakuje z suszonymi pomidorami w oleju. Możemy dodać prażone ziarna słonecznika, orzechy lub pestki dyni. Ja spróbowałam prażonych pistacji – to był dobry pomysł!
Składniki:
- cztery pełne garści liści czosnaczkowych
- szklanka prażonych pistacji
- pół szklanki prażonego słonecznika
- sól, pieprz
- szklanka oleju (rzepakowy, lniany na zimno)
- lub oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki płatków drożdżowych
W blenderze umieszczamy orzechy i słonecznik, rozdrabniamy chwilkę. Dodajemy czosnaczek, sok z cytryny, olej (stopniowo w miarę siekania). Gdy osiągniemy zadowalający stopień rozdrobnienia dodajemy płatki drożdżowe (nieaktywne drożdże, dobre źródło białka i składników odżywczych – nadaje serowy posmak wegańskim daniom), sól i pieprz. Pesto przechowujemy w lodówce. Pistacje i czosnaczek bardzo do siebie pasują – z makaronem są przepyszne!
Ciesz się Smakiem!