Pancakes czyli potocznie pankejki to klasyczne amerykańskie śniadanie. Puszyste placuszki podawane zwyczajowo z syropem klonowym lub miodem. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Uwielbiają je dzieci i łasuchy 🙂 Każdy może skomponować swoje własne, użyć mąkę i dodatki jakie lubi. Zasada jest prosta: mąka, maślanka (jogurt lub mleko), proszek do   Więcej ...

Granola to wypieczona na chrupko mieszanka płatków zbożowych, suszonych owoców, miodu, orzechów i ziaren jedzona na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Jadam ją gdy napadnie mnie „mały głód” na coś słodkiego. Mam na granole swój patent. W mojej szafce stoi słój na tzw. spady 🙂 Wsypuję do niego resztki płatków,   Więcej ...

Są obecnie bardzo modne – mnóstwo ich w sieci – my też zrobiliśmy na warsztatach. Jak moda to moda 🙂 Do wycinania potrzebujemy różnej wielkości foremek np. duże serce i malutkie serduszko, duża choinka i malutkie gwiazdki itd.   Składniki: 500 g mąki 250 g miodu 100 g cukru 100 g   Więcej ...

Mięciutkie – od razu można zjadać. Pierniczki dzielę na dwa rodzaje: te które są do ozdoby i te do jedzenia. Te do jedzenia nie mogą mieć na sobie tony lukru, za to muszą być pysznie nadziane. Na warsztatach mieliśmy konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasto na podstawie przepisu Hanny Szymanderskiej ale trochę pozmieniałam.   Więcej ...

Miało być zdrowo to jest bo to warsztaty o superfoods. Zajadali się wszyscy. Składniki możemy dobierać jakie tylko nam się podoba i jakie lubimy.   Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) kilka łyżek miodu aronia suszona gruszka i żurawina 50 ml wódki 50 ml amaretto orzechy laskowe (około szklanki) Suszone   Więcej ...

Categories: SLAJD

Najbardziej znane słowiańskie pieczywo obrzędowe. W przekazach z XII wieku opisywany jako kolosalny bochen. Nic dziwnego musiał wystarczyć dla wszystkich uczestników obrzędowej biesiady. Obecnie znany jako słodkie ciasto drożdżowe. Archeolodzy nie są w stanie ustalić czy był to po prostu słodki chleb na zakwasie czy dodawano do niego jajka i   Więcej ...

Categories: pieczywo, SLAJD, wypieki

Bez wątpienia kasze były podstawą słowiańskiego pożywienia a uprawa zbóż podstawową działalnością rolniczą. Najpopularniejszą kaszą były jagły otrzymywane z prosa oraz pęczak uzyskiwany z jęczmienia. O dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej wiedzą wszyscy i nie będę tu się rozpisywać. Jednak niewiele osób połączyło by ją z grochem, miodem, suszonymi węgierkami i miętą. Takie   Więcej ...

Categories: Dania bez mięsa, Obiad

Dwa najbardziej charakterystyczne ciasta bożonarodzeniowe w jednym. Kumulacja! Coś w sam raz dla leniuszków. Piernik był? Był! Makowiec był? No przecież był! Jeszcze urodziny można zaliczyć bo wygląda jak tort 🙂 Składniki: szklanka miodu 3 łyżki przyprawy do piernika 4 jaja 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 szklanki maki   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Przepyszny. Nie da się inaczej określić. Powiem Wam, że odkryłam go niedawno i na prawdę nie wiem czy to nie będzie moje „popisowe danie” tegorocznej Wigilii. Absolutne „must have” 🙂 Składniki: filet z pstrąga szklanka wytrawnego białego wina szklanka wody 3 łyżki octu winnego (np. jabłkowy) 2 duże łyżki miodu   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Postanowiłam napisać o niej w osobnym przepisie, gdyż wykorzystuję ją do wielu różnych ciast i nie tylko. Łatwiej będzie mi a dla Was bardziej klarownie gdy przeczytacie o niej w odnośniku. Zresztą część z Was zapewne korzystać będzie z gotowej masy. Grzechem to nie jest ale zachęcam do zrobienia własnej.   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Długo dojrzewający piernik staropolski to ciasto dla cierpliwych. Nie jest trudny w wykonaniu. Trzeba jedynie podejść do sprawy na poważnie. Bo taki piernik to nie byle co! Trzeba mieć pod ręką kalendarz (papierowy czy też cyfrowy) i dokładnie rozpisać co kiedy robimy. Pierwszy etap to czas leżakowania od momentu zagniecenia   Więcej ...

Ciekawy smak. Mogą być bardzo ostre lub ostro-słodkie jeśli dodamy miód. Tą wersję robię najczęściej. Składniki: 2 kg ogórków marchew cebula 1,5 l wody 1,5  szkl. octu 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy 3 łyżki miodu gorczyca Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchew i cebulę kroimy w plastry.   Więcej ...

Categories: przetwory

Dla ścisłości wyjaśniam, że nie jest to (jak zasugerowała mi pewna osoba) tylna część ciała osoby stojącej między krzakami agrestu:) Schab może być z kością lub bez. Agrest musi być słodki, dojrzały. Składniki: 400 g schabu duża cebula 3 – 4 łyżki miodu sos sojowy pieprz 300 g dojrzałego agrestu   Więcej ...

Aromatyczny sos na bazie octu balsamicznego.  Mocniej zredukowany zmienia się w krem, którym możemy fantazyjnie udekorować talerze. Niektórzy używają cukru – ja wolę miód. Składniki: miód – 2 łyżki ocet balsamiczny – 20 łyżek mus z truskawek – 10 łyżek Do rondelka wlewamy miód i ocet balsamiczny (ogólna proporcja miodu   Więcej ...

Właśnie sosy – bo nie ma jednego sosu winegret. Wystarczy do bazy jaką jest oliwa, sok z cytryny,  sól i pieprz dodać kolejne składniki i powstają nowe smaki – to lubię najbardziej. Pamiętać należy jednak o jednej kardynalnej zasadzie – oliwę lub olej wlewamy na samym końcu, bardzo cienkim strumieniem   Więcej ...

Sałatka idealna w czerwcu, gdy bez problemu dostaniemy młody szpinak i dojrzałe truskawki. Składniki: 300 – 400 g liści młodego szpinaku 15 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory 500 g  truskawek 250 g bekonu lub bardzo cienko pokrojonego boczku wędzonego oliwa ocet balsamiczny miód kilka kaparów Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki   Więcej ...

Bardzo proste i szybkie danie a smak wykwintny. Świetnie smakuje z bagietką lub ciepłą pitą. Składniki: pęczek zielonych szparagów masło miód musztarda francuska dwa ząbki czosnku sól, pieprz Szparagi dusimy na dwóch łyżkach masła z solą i pieprzem. Gdy są już prawie miękkie dodajemy pokrojony czosnek (lub wrzucamy na patelnię   Więcej ...

Część składników znajdziecie patrząc pod nogi. Stokrotki rozkwitły już na łąkach i w ogrodach. Wybieramy małe, nieuszkodzone listki. Liście mniszka powinny pochodzić z roślin jeszcze nierozkwitniętych – jeśli przed Wami rozpościera się żółta łąka wystarczy się schylić i w kępce na pewno znajdziecie młode odnogi. Składniki: liście sałaty (różne) liście   Więcej ...

Idealna wędlina na świąteczny stół.  Bardzo prosty  w wykonaniu. Jedyny sekret smaku to odpowiednio wczesne zamarynowanie mięsa. Składniki: 1,5 kg karczku wieprzowego kilka łyżek miodu olej musztarda sól przyprawy ziołowe czosnek Karczek myjemy i osuszamy. Miód, musztardę, olej, rozgnieciony czosnek, sól i przyprawy mieszamy w gęstą papkę. Z ziół najczęściej   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl