- 500 g mąki
- 250 g miodu
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 4 duże łyżki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 50 ml spirytusu
- paczka landrynek w różnych kolorach
Są obecnie bardzo modne – mnóstwo ich w sieci – my też zrobiliśmy na warsztatach. Jak moda to moda 🙂 Do wycinania potrzebujemy różnej wielkości foremek np. duże serce i malutkie serduszko, duża choinka i malutkie gwiazdki itd.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g miodu
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 4 duże łyżki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 50 ml spirytusu
- paczka landrynek w różnych kolorach
Polecam przyprawę do piernika z tego przepisu. Miód, masło i cukier podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia. Najlepiej w dużym garnku, będzie nam wygodnie wymieszać w nim wszystkie składniki. Początkowo mieszamy je łyżką drewnianą, następnie wykładamy masę na omączony blat i zagniatamy ciasto. Będzie się kleiło więc podsypujemy mąkę ale jak najmniej. Zagniatamy tylko tyle aby składniki się połączyły. Wkładamy do miski, zakrywamy i umieszczamy w lodówce na noc. Następnego dnia masę rozwałkowujemy cienko, około 3 mm – najwygodniej podzielić sobie ją na części i kolejno wyjmować z lodówki. Gdy jest zbyt ciepła będzie się kleić. Podsypujemy mąką jeśli potrzeba. Dużymi foremkami wycinamy duży kształt i w wyciętym pierniczku wycinamy kształt (lub kilka) mały. Przekładamy na blachę (odstępy!) i w wycięte w pierniczkach dziurki wkładamy roztłuczone landrynki. Cukierki nie powinny być rozbite na pył a jedynie przełamane na pół lub na trzy części. Pierniczki pieczemy około 10-15 minut w temp. 180°C. Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia – nie próbujcie zdejmować pierniczków gdy są gorące bo zniszczycie szybki – roztopione landrynki muszą zastygnąć. Jeśli pierniczki mają być ozdobą na choinkę, przed upieczeniem należy wyciąć w nich dziurkę do zawieszenia – najlepiej słomką do napojów.
Ciesz się Smakiem!