Autor: magda, gru - 5 - 2015, boże narodzenie, Ciasteczka, SLAJD, Słodkości, wypieki
Składniki
  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 4 duże łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 50 ml spirytusu
  • paczka landrynek w różnych kolorach
Kuchnia: Czas: 15 min. Dla: 10 osób

Są obecnie bardzo modne – mnóstwo ich w sieci – my też zrobiliśmy na warsztatach. Jak moda to moda 🙂 Do wycinania potrzebujemy różnej wielkości foremek np. duże serce i malutkie serduszko, duża choinka i malutkie gwiazdki itd.

pierniczki_witraz2

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 4 duże łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 50 ml spirytusu
  • paczka landrynek w różnych kolorach

Polecam przyprawę do piernika z tego przepisu. Miód, masło i cukier podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia. Najlepiej w dużym garnku, będzie nam wygodnie wymieszać w nim wszystkie składniki. Początkowo mieszamy je łyżką drewnianą, następnie wykładamy masę na omączony blat i zagniatamy ciasto. Będzie się kleiło więc podsypujemy mąkę ale jak najmniej. Zagniatamy tylko tyle aby składniki się połączyły. Wkładamy do miski, zakrywamy i umieszczamy w lodówce na noc. Następnego dnia masę rozwałkowujemy cienko, około 3 mm – najwygodniej podzielić sobie ją na części i kolejno wyjmować z lodówki. Gdy jest zbyt ciepła będzie się kleić. Podsypujemy mąką jeśli potrzeba. Dużymi foremkami wycinamy duży kształt i w wyciętym pierniczku wycinamy kształt (lub kilka) mały. Przekładamy na blachę (odstępy!) i w wycięte w pierniczkach dziurki wkładamy roztłuczone landrynki. Cukierki nie powinny być rozbite na pył a jedynie przełamane na pół lub na trzy części. Pierniczki pieczemy około 10-15 minut w temp. 180°C. Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia – nie próbujcie zdejmować pierniczków gdy są gorące bo zniszczycie szybki – roztopione landrynki muszą zastygnąć. Jeśli pierniczki mają być ozdobą na choinkę, przed upieczeniem należy wyciąć w nich dziurkę do zawieszenia – najlepiej słomką do napojów.

Ciesz się Smakiem!

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
PIERNICZKI Z WITRAŻAMI
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl