- 2 kg ogórków
- marchew
- cebula
- 1,5 l wody
- 1,5 szkl. octu
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek musztardy
- 3 łyżki miodu
- gorczyca
Ciekawy smak. Mogą być bardzo ostre lub ostro-słodkie jeśli dodamy miód. Tą wersję robię najczęściej.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- marchew
- cebula
- 1,5 l wody
- 1,5 szkl. octu
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek musztardy
- 3 łyżki miodu
- gorczyca
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchew i cebulę kroimy w plastry. Mieszamy wodę, ocet, sól, cukier, musztardę i miód. Zagotowujemy i studzimy. Ogórki układamy ciasno w słoiku. Do każdego słoika dodajemy plaster marchwi i cebuli, wsypujemy łyżeczkę gorczycy. Zakręcamy i pasteryzujemy. Na temat pasteryzacji przeczytasz w osobnym wpisie.
Ciesz się Smakiem!