- 400 g miodu
- 150 g cukru
- 120 g masła
- 500 - 600 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 70 ml mleka
- łyżeczka soli
- przyprawa do piernika - własna kompozycja lub 2 torebki kupnej

Długo dojrzewający piernik staropolski to ciasto dla cierpliwych. Nie jest trudny w wykonaniu. Trzeba jedynie podejść do sprawy na poważnie. Bo taki piernik to nie byle co! Trzeba mieć pod ręką kalendarz (papierowy czy też cyfrowy) i dokładnie rozpisać co kiedy robimy. Pierwszy etap to czas leżakowania od momentu zagniecenia ciasta przez 4 tygodnie. Etap drugi to wypieczenie pierników i pozostawienie ich na około 1-2 tygodnie. Trzeci etap – pierniki przekładamy masą. Czwarty etap to 23 grudnia – oblewamy piernik czekoladą.
Składniki na 2 keksówki:
- 400 g miodu
- 150 g cukru
- 120 g masła
- 500 – 600 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 70 ml mleka
- łyżeczka soli
- przyprawa do piernika – własna kompozycja lub 2 torebki kupnej
Miód, cukier i masło rozpuszczamy w dość dużym garnku. Musi być spory ponieważ będziemy w nim mieszać ciasto. Gorącą masę studzimy.
Dodajemy mąkę przesianą przez sito, przyprawy, sól, jaja i sodę z mlekiem. Wyrabiamy gęste ciasto.
Przekładamy je do naczynia, najlepiej ceramicznego lub emaliowanego, zakręcamy folią i przykrywamy ściereczką. W folii robimy dziurki ponieważ ciasto musi oddychać. Umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu. Z braku innych możliwości – przechowuję ciasto na dolnej półce w lodówce. Zapominamy o cieście na około 4 tygodni. Tym, którzy będą chcieli piec piernik razem ze mną przypomnę o zbliżającym się terminie drugiego etapu – polub mój profil na FB.
Ciesz się Smakiem!
[…] PIERNIK STAROPOLSKI NA WIGILIĘ – ETAP 1 […]