Autor: magda, lis - 10 - 2014, boże narodzenie, Słodkości
Składniki
  • 400 g miodu
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
  • 500 - 600 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 70 ml mleka
  • łyżeczka soli
  • przyprawa do piernika - własna kompozycja lub 2 torebki kupnej
Kuchnia: Czas: 15 min. Dla: 2 osób

Długo dojrzewający piernik staropolski to ciasto dla cierpliwych. Nie jest trudny w wykonaniu. Trzeba jedynie podejść do sprawy na poważnie. Bo taki piernik to nie byle co! Trzeba mieć pod ręką kalendarz (papierowy czy też cyfrowy) i dokładnie rozpisać co kiedy robimy. Pierwszy etap to czas leżakowania od momentu zagniecenia ciasta przez 4 tygodnie. Etap drugi to wypieczenie pierników i pozostawienie ich na około 1-2 tygodnie. Trzeci etap – pierniki przekładamy masą. Czwarty etap to 23 grudnia – oblewamy piernik czekoladą.

PIERNIK_dsc9499

Składniki na 2 keksówki:

  • 400 g miodu
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
  • 500 – 600 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 70 ml mleka
  • łyżeczka soli
  • przyprawa do piernika – własna kompozycja lub 2 torebki kupnej

Miód, cukier i masło rozpuszczamy w dość dużym garnku. Musi być spory ponieważ będziemy w nim mieszać ciasto. Gorącą masę studzimy.

PIERNIK1

PIERNIK2

Dodajemy mąkę przesianą przez sito, przyprawy, sól, jaja i sodę z mlekiem. Wyrabiamy gęste ciasto.

PIERNIK3

Przekładamy je do naczynia, najlepiej ceramicznego lub emaliowanego, zakręcamy folią i przykrywamy ściereczką. W folii robimy dziurki ponieważ  ciasto musi oddychać. Umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu. Z braku innych możliwości – przechowuję ciasto na dolnej półce w lodówce. Zapominamy o cieście na około 4 tygodni. Tym, którzy będą chcieli piec piernik razem ze mną przypomnę o zbliżającym się terminie drugiego etapu – polub mój profil na FB.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

One Response so far.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl