- szklanka miodu
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 4 jaja
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki maki
- czubata łyżeczka sody
- powidła śliwkowe - słoik 300 ml
- 300-400 g masy makowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g śmietanki 30%

Dwa najbardziej charakterystyczne ciasta bożonarodzeniowe w jednym. Kumulacja! Coś w sam raz dla leniuszków. Piernik był? Był! Makowiec był? No przecież był! Jeszcze urodziny można zaliczyć bo wygląda jak tort 🙂
Składniki:
- szklanka miodu
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 4 jaja
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki maki
- czubata łyżeczka sody
- powidła śliwkowe – słoik 300 ml
- 300-400 g masy makowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g śmietanki 30%
Miód rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Mąkę przemieszać z soda. Do masy żółtkowej na przemian dodawać mąkę i pianę z białek delikatnie mieszając. Tortownicę o śr. 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Przełożyć połowę ciasta i podpiec ok. 10 minut w temp. 175°C. Wyjąć chwilkę ostudzić. Wyłożyć powidła i rozsmarować, na niej wyłożyć makową masę i wyrównać. Rozłożyć pozostałą część ciasta i wyrównać. Najłatwiej zrobić to po prostu dłonią, którą należy zmoczyć wodą ponieważ ciasto jest gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto wędruje do pieca na ok. godzinę w tej samej co poprzednio temperaturze. Gdy jest już upieczone i ostygnie przygotujemy ganasz czekoladowy. W garnuszku z grubym dnem ogrzewamy śmietankę i dodajemy czekoladę ciągle mieszając. Stosunek śmietanki do czekolady to 1:1. Oba składniki powinny mieć tą samą temperaturę i oczywiście nie powinny mieć kontaktu z wodą! Dokładnie wycieramy garnek i łopatkę do mieszania. Kropla wody potrafi zważyć nam czekoladę. Gdy czekolada roztopi się w śmietance zdejmujemy ją z ognia i polewamy ciasto. W związku z tym, że pierniki potrzebują czasu aby zmięknąć proponuję przygotować ciasto na 2-3 przed Wigilią.
Ciesz się Smakiem!