Autor: magda, gru - 18 - 2014, boże narodzenie
Składniki
  • szklanka miodu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 4 jaja
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki maki
  • czubata łyżeczka sody
  • powidła śliwkowe - słoik 300 ml
  • 300-400 g masy makowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietanki 30%
Kuchnia: Czas: 120 min. Dla: 12 osób

Dwa najbardziej charakterystyczne ciasta bożonarodzeniowe w jednym. Kumulacja! Coś w sam raz dla leniuszków. Piernik był? Był! Makowiec był? No przecież był! Jeszcze urodziny można zaliczyć bo wygląda jak tort 🙂

piernik_makowy29705

Składniki:

  • szklanka miodu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 4 jaja
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki maki
  • czubata łyżeczka sody
  • powidła śliwkowe – słoik 300 ml
  • 300-400 g masy makowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietanki 30%

Miód rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Mąkę przemieszać z soda. Do masy żółtkowej na przemian dodawać mąkę i pianę z białek delikatnie mieszając. Tortownicę o śr. 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Przełożyć połowę ciasta i podpiec ok. 10 minut w temp. 175°C. Wyjąć chwilkę ostudzić. Wyłożyć powidła i rozsmarować, na niej wyłożyć makową masę i wyrównać. Rozłożyć pozostałą część ciasta i wyrównać. Najłatwiej zrobić to po prostu dłonią, którą należy zmoczyć wodą  ponieważ ciasto jest gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto wędruje do pieca na ok. godzinę w tej samej co poprzednio temperaturze. Gdy jest już upieczone i ostygnie przygotujemy ganasz czekoladowy. W garnuszku z grubym dnem ogrzewamy śmietankę i dodajemy czekoladę ciągle mieszając. Stosunek śmietanki do czekolady to 1:1. Oba składniki powinny mieć tą samą temperaturę i oczywiście nie powinny mieć kontaktu z wodą! Dokładnie wycieramy garnek i łopatkę do mieszania. Kropla wody potrafi zważyć nam czekoladę. Gdy czekolada roztopi się w śmietance zdejmujemy ją z ognia i polewamy ciasto. W związku z tym, że pierniki potrzebują czasu aby zmięknąć proponuję przygotować ciasto na 2-3 przed Wigilią.

Ciesz się Smakiem!

 

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl