- 200 g kaszy jaglanej
- szklanka ugotowanego grochu
- 3 łyżki miodu
- 5 suszonych śliwek
- garść liści mięty pieprzowej

Bez wątpienia kasze były podstawą słowiańskiego pożywienia a uprawa zbóż podstawową działalnością rolniczą. Najpopularniejszą kaszą były jagły otrzymywane z prosa oraz pęczak uzyskiwany z jęczmienia. O dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej wiedzą wszyscy i nie będę tu się rozpisywać. Jednak niewiele osób połączyło by ją z grochem, miodem, suszonymi węgierkami i miętą. Takie danie wymyśliła moja grupa w trakcie warsztatów. Zadaniem było skomponowanie dania ze składników jakie znalazłyby się na średniowiecznym słowiańskim stole. Danie jest warte zapamiętania i myślę, że byłoby świetnym dodatkiem do np. pieczonego drobiu.
Warsztaty Kuchnia dawnych Słowian
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- szklanka ugotowanego grochu
- 3 łyżki miodu
- 5 suszonych śliwek
- garść liści mięty pieprzowej
Kaszę jaglaną prażymy w rozgrzanym garnku z grubym dnem. Prażymy kilka minut podrzucając ziarnami lub mieszając aż kasza zacznie pachnieć. Zalewamy ją wodą w proporcji 1: 2 – 2,5 i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gdy pojawiają się charakterystyczne dziurki z parującej wody dodajemy pozostałe składniki – mięta na końcu tuż przed wyłączeniem płomienia. Jeśli jest taka potrzeba możemy dolać jeszcze troszkę wody i pogotować kaszę ze składnikami aby smaki się lepiej połączyły – i już gotowe!
Ciesz się Smakiem

[…] JAGLANA Z GROCHEM I MIODEM […]