Tabbouleh to sałatka z warzywami i kuskusem charakterystyczna dla kuchni arabskiej. Z dużą ilością natki pietruszki, mięty i soku z cytryny. Kuskus z powodzeniem można zastąpić kaszą bulgur. Bulgur powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Jest dużo zdrowsza niż kuskus czy manna. Zawiera dwa razy więcej błonnika, Więcej ...
Bez wątpienia kasze były podstawą słowiańskiego pożywienia a uprawa zbóż podstawową działalnością rolniczą. Najpopularniejszą kaszą były jagły otrzymywane z prosa oraz pęczak uzyskiwany z jęczmienia. O dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej wiedzą wszyscy i nie będę tu się rozpisywać. Jednak niewiele osób połączyło by ją z grochem, miodem, suszonymi węgierkami i miętą. Takie Więcej ...
Salsa verde czyli zielony sos to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów przyrządzanych głównie z ziół. Polecana do sałatek, ryb, mięs i gotowanych warzyw. Stosuję ją w dwóch wersjach: rzadszą do sałatek a zagęszczoną miąższem z chleba i żółtkiem z jaja ugotowanego na twardo do warzyw, mięs i jako pesto Więcej ...
Bardzo prosty sos na bazie śmietany. Klasyczna salsa śmietanowa to śmietana, sok z limonki lub cytryny i natka kolendry. Podawana jest w towarzystwie bardzo ostrej salsy brava – stanowi dla niej odświeżającą przeciwwagę. Moją wersję stosuję do sałat np. rzymskiej z jajkiem na twardo i szynką. Składniki: śmietana lub gęsty Więcej ...