- szklanka mąki
- szklanka maślanki
- duże jajko
- szczypta soli
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- syrop z mniszka lub miód (syrop klonowy)
Pancakes czyli potocznie pankejki to klasyczne amerykańskie śniadanie. Puszyste placuszki podawane zwyczajowo z syropem klonowym lub miodem. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Uwielbiają je dzieci i łasuchy 🙂 Każdy może skomponować swoje własne, użyć mąkę i dodatki jakie lubi. Zasada jest prosta: mąka, maślanka (jogurt lub mleko), proszek do pieczenia, soda, jajka – i już mamy ciasto. Można dodać kakao lub posiekaną czekoladę – takie też są pyszne. Lubię je obłożone owocami polane karmelem i z dodatkiem jogurtu. Możliwości podania jest na prawdę wiele. Dzisiaj zjemy pankejki owsiane z karmelizowanym jabłkiem, syropem z mniszka lekarskiego i jogurtem. Cukier sobie darujemy bo syrop z mniszka jest bardzo słodki. Z poniższej proporcji otrzymamy 4 – 5 placuszków. W związku z tym, że nie uznaję „sztucznych” owoców letnich dostępnych wczesną wiosną bo jedyne co zawierają to chemia możemy pankejki udekorować wiosennymi kwiatami – te są naturalne, zdrowe i jak wyglądają! W dzisiejszej odsłonie forsycja i kwiat jasnoty purpurowej.
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka maślanki
- duże jajko
- szczypta soli
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- orzechy laskowe
- syrop z mniszka lub miód (syrop klonowy)
Składniki na ciasto łączymy i mieszamy. Ciasto ma być na tyle rzadkie aby po nałożeniu na patelnie rozpłynęło się na placuszek ale zwarte aby też nie rozlało się po całej patelni. Konsystencję sami ustalicie robiąc próbę na jednym placuszku. Jeśli za gęsty dolejcie płynu (może być nawet woda), jeśli za rzadki dosypcie mąki. Placuszki nakładamy na rozgrzaną patelnię, może być bez tłuszczu na teflonowej ale smaczniejsze są jeśli pod koniec smażenia dodacie łyżkę masła. Smażymy z dwóch stron na rumiano. Na drugiej patelni grzejemy syrop z mniszka (lub rozpuszczamy cukier na karmel) i dusimy cząstki jabłek (gruszek, bananów) obtaczając w syropie. Jeśli robicie karmel pamiętajcie, że karmelu nie mieszamy! Na początku będzie gęsty ale owoce puszczą sok, który go rozrzedzi – ewentualnie dodajemy odrobinę masła. Pankejki układamy na talerzu razem z owocami, polewamy syropem z patelni. Jeszcze jogurt i mamy pyszne śniadanie.
Ciesz się Smakiem!