- 3 szklanki różnych płatków
- szklanka orzechów
- szklanka rodzynek
- szklanka ziaren słonecznika
- kilka łyżek siemienia lnianego
- płatki kokosowe
- syrop z mniszka lub miód
Granola to wypieczona na chrupko mieszanka płatków zbożowych, suszonych owoców, miodu, orzechów i ziaren jedzona na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Jadam ją gdy napadnie mnie „mały głód” na coś słodkiego. Mam na granole swój patent. W mojej szafce stoi słój na tzw. spady 🙂 Wsypuję do niego resztki płatków, ziaren, orzechów czy wiórków kokosowych. Czasem zdarza się, że plączą nam się po szafkach opakowania, w których jest dosłownie łyżka lub dwie produktu – wyrzucić szkoda a miejsce zajmują. Taki słoik to dobre rozwiązanie. Wypieczoną i ostudzoną granolę można przechowywać w zamkniętym pojemniku. W każdej chwili też możemy zrobić z niej zdrowe batony zbożowe.
Składniki:
- 3 szklanki różnych płatków
- szklanka orzechów
- szklanka rodzynek
- szklanka ziaren słonecznika
- kilka łyżek siemienia lnianego
- płatki kokosowe
- syrop z mniszka lub miód
Rodzynki zalewamy 2 szklankami gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin. Można je zalać np. sokiem jabłkowym wyciskanym ( nie – kartonowych soków nie lubimy) W dużej misce mieszamy suche składniki. Napęczniałe rodzynki wlewamy z resztą wody do suchych składników ( albo blendujemy na gładką masę). Dodajemy syrop z mniszka lub miód – około 200 ml. W tym momencie można spożytkować resztki miodu i konfitur. Na ściankach słoików z miodem i przetworami owocowymi zawsze zostaje trochę dobrości. Jeśli zalejemy słoik wodą, resztki się rozpuszczą i będą jak znalazł do „napojenia” naszej granoli. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy na godzinę aby płatki zmiękły i napęczniały. Jeśli nadal są zbyt suche tzn. po ściśnięciu w dłoni rozsypują się należy dolać więcej płynu: soku owocowego, rozpuszczonego miodu czy choćby zaparzonej zielonej herbaty. Odstawiamy do napęcznienia. Blachy z piekarnika (minimum dwie) wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy mieszankę. Rozprowadzamy ją cienką warstwą po całej powierzchni blachy. Pieczemy w temperaturze 180 °C co 10 minut mieszając. Proces wypiekania trwa 30-45 minut. Jeśli zoczycie, że granola na brzegach blachy się przypala zmniejszcie temperaturę i wydłużcie czas pieczenia. Zostawcie blachy do całkowitego wystygnięcia. Jest przepyszna z gęstym jogurtem naturalnym i owocami.
Ciesz się Smakiem!