Granola to wypieczona na chrupko mieszanka płatków zbożowych, suszonych owoców, miodu, orzechów i ziaren jedzona na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Jadam ją gdy napadnie mnie „mały głód” na coś słodkiego. Mam na granole swój patent. W mojej szafce stoi słój na tzw. spady 🙂 Wsypuję do niego resztki płatków, Więcej ...
Powstał jak to się mówi „z marszu”. Namoczyłam za dużo rodzynek do granoli a przecież nic się nie może zmarnować prawda? Szybki przepis bo bez nastawiania nocnego zaczynu. W lecie gdy jest ciepło rośnie 2-3 godziny ale gdy mamy zimną wiosnę a kaloryfery już wyłączone proponuje aby wyrastał w piekarniku (grzałka Więcej ...
Są niestety tacy, co śniadań nie jedzą. Albo jedzą pod przymusem bo głodni są dopiero koło południa. Niedobrze. Bardzo źle. Oni to wiedzą. Oni chyba już wiedzą co zrobić. To śniadanie musi być takie jak deser pyszne to oni wtedy choćby z łakomstwa się skuszą, prawda? To niech będzie kasza Więcej ...
Tofurnik. Straszna nazwa i używam jej niechętnie ale skoro już funkcjonuje to trudno. Pocieszam się, że jeszcze straszniejsza jest tofucznica 🙂 Odnośnie soi mam mieszane uczucia. Zawsze mi dzwoni dzwoneczek, czy nie jest GMO? Jeśli macie ochotę poczytać polecam artykuł „Świat wg MONSANTO”. Tofu ma jednak tak wiele zastosowań, że uspokajam obawy. Więcej ...
W zasadzie to połączyłam znany polski keks z bożonarodzeniowym szkockim ciastem o nazwie „dundee cake”. Połączyłam i nie żałuję. Muszę tylko kupić obrus w szkocką kratę 🙂 Składniki: 200 g masła 200 g cukru 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 6 dużych jaj 200 Więcej ...
Postanowiłam napisać o niej w osobnym przepisie, gdyż wykorzystuję ją do wielu różnych ciast i nie tylko. Łatwiej będzie mi a dla Was bardziej klarownie gdy przeczytacie o niej w odnośniku. Zresztą część z Was zapewne korzystać będzie z gotowej masy. Grzechem to nie jest ale zachęcam do zrobienia własnej. Więcej ...
To nie żart ani pomyłka. Wątróbkę lubi cała moja rodzina i często ją przyrządzam. Jest pyszna z dodatkiem karmelizowanych jabłek i ogórków kiszonych. Pomyślałam, że skoro tak, to dlaczego nie poszaleć z eksperymentami? Warto się odważyć! Składniki: 2 duże jabłka 200 g wątróbki z kurcząt pół szklanki orzechów włoskich pół Więcej ...