- 1,5 kg karczku wieprzowego
- kilka łyżek miodu
- olej
- musztarda
- sól
- przyprawy ziołowe
- czosnek
Idealna wędlina na świąteczny stół. Bardzo prosty w wykonaniu. Jedyny sekret smaku to odpowiednio wczesne zamarynowanie mięsa.
Składniki:
- 1,5 kg karczku wieprzowego
- kilka łyżek miodu
- olej
- musztarda
- sól
- przyprawy ziołowe
- czosnek
Karczek myjemy i osuszamy. Miód, musztardę, olej, rozgnieciony czosnek, sól i przyprawy mieszamy w gęstą papkę. Z ziół najczęściej używam czerwonej czubrycy lub pieprzu ziołowego. Mieszanka musi mieć bardzo mocny smak. Nie należy się go bać. Ilość miodu i musztardy zależy od tego, czy preferujecie bardziej ostry czy słodkawy smak. Karczek nakłuwamy gęsto np. patykiem do szaszłyków i nacieramy mieszanką przypraw. W związku z tym, że lubię sobie ułatwiać życie, karczek pakuję do rękawa do pieczenia, wlewam mieszankę przypraw i zawiązuję rękaw. Karczek w rękawie masuję kilka minut i wkładam do lodówki na 2 dni. Piekę go w rękawie dość długo, bo na pewno ponad godzinę w max. 180°C. Gdy jest już miękki wyjmuję z rękawa i dopiekam na kratce (trzeba uważać aby się nie przypalił). Miód się karmelizuje tworząc super skórkę.
Miłego pieczenia i Ciesz się smakiem!