- liście sałaty (różne)
- liście mniszka
- liście stokrotek
- kwiaty bratków
- płatki stokrotek
- mozarella
- pomidorki cherry
- ser pleśniowy
- pestki słonecznika
- oliwa
- sok z cytryny
- miód
- sól, pieprz
Część składników znajdziecie patrząc pod nogi. Stokrotki rozkwitły już na łąkach i w ogrodach. Wybieramy małe, nieuszkodzone listki. Liście mniszka powinny pochodzić z roślin jeszcze nierozkwitniętych – jeśli przed Wami rozpościera się żółta łąka wystarczy się schylić i w kępce na pewno znajdziecie młode odnogi.
Składniki:
- liście sałaty (różne)
- liście mniszka
- liście stokrotek
- kwiaty bratków
- płatki stokrotek
- mozarella
- pomidorki cherry
- ser pleśniowy
- pestki słonecznika
- oliwa
- sok z cytryny
- miód
- sól, pieprz
Sałaty, liście i kwiaty opłukać zimną wodą, pomidorki pokroić na cząstki, mozarellę na kawałki lub plastry, ser pleśniowy w drobne kawałki. Pestki słonecznika uprażyć uważając aby się nie przypaliły. Z oliwy, soku z cytryny i łyżki miodu robimy dressing doprawiając pieprzem i solą. Mieszamy składniki sałatki z dressingiem i posypujemy sałatkę uprażonym słonecznikiem i płatkami stokrotek.
Miłego zbierania i Ciesz się Smakiem!