- 400 g schabu
- duża cebula
- 3 - 4 łyżki miodu
- sos sojowy
- pieprz
- 300 g dojrzałego agrestu
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- do surówki: kalarepa, jabłko, gęsty jogurt, sok z cytryny, natka kolendry

Dla ścisłości wyjaśniam, że nie jest to (jak zasugerowała mi pewna osoba) tylna część ciała osoby stojącej między krzakami agrestu:) Schab może być z kością lub bez. Agrest musi być słodki, dojrzały.
Składniki:
- 400 g schabu
- duża cebula
- 3 – 4 łyżki miodu
- sos sojowy
- pieprz
- 300 g dojrzałego agrestu
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- do surówki: kalarepa, jabłko, gęsty jogurt, sok z cytryny, natka kolendry
Schab dzielimy na dwie równe części. Obsmażamy z obu stron. W rondlu z grubym dnem szklimy posiekaną cebulę, dodajemy agrest i chwilkę przesmażamy. Zmniejszamy płomień, wkładamy obsmażone mięso, dodajemy 5 łyżek ciemnego sosu sojowego, podlewamy wodą lub jeśli mamy bulionem (szklanka), zakrywamy pokrywką i dusimy. Dusimy do miękkości mięsa (min. 30 min.) mieszając i sprawdzając czy się nie przypala. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy miód i mieszamy go z powstałym w duszeniu sosem. Doprawiamy dodając sos sojowy i pieprz i dusimy dalej ale nie przykrywamy. Chodzi o zredukowanie sosu. Ma być gęsty – otulamy nim mięso. Gdy sos się powoli redukuje gotujemy kaszę jaglaną. Najpierw dokładnie ją płuczemy, następnie gotujemy na małym ogniu w stosunku 1:2 w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła. Kiedy woda zupełnie odparuje a kasza ma kremową konsystencję odstawiamy pod przykryciem. Na surówkę obieramy jabłko, kalarepkę i kroimy w słupki wielkości frytek. W miseczce mieszamy mały gęsty jogurt z sokiem z połowy cytryny i garścią posiekanej natki kolendry doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy jabłko i kalarepkę. Wykładamy na talerze kaszę, mięso z sosem i surówkę …. smacznego!
Ciesz się Smakiem!