- 2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- kilka łyżek miodu
- około szklanki aronii
- suszona gruszka i żurawina (szklanka)
- 50 ml wódki
- 50 ml amaretto
- orzechy laskowe (około szklanki)
Miało być zdrowo to jest bo to warsztaty o superfoods. Zajadali się wszyscy. Składniki możemy dobierać jakie tylko nam się podoba i jakie lubimy.
Składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- kilka łyżek miodu
- aronia
- suszona gruszka i żurawina
- 50 ml wódki
- 50 ml amaretto
- orzechy laskowe (około szklanki)
Suszone owoce dzień wcześniej namaczamy w alkoholu z wodą lub owocowym sokiem. Kaszę jaglaną prażymy kilka minut w garnku z grubym dnem, wlewamy wodę w proporcji 1:3, miód i gotujemy do miękkości. Stosunek kaszy do wody gwarantuje nam, że będzie miękka, wręcz rozgotowana a takiej potrzebujemy. Kaszę studzimy. Namoczone owoce i orzechy drobno siekamy. Część orzechów odsypujemy, pozostałe składniki łączymy. Toczymy kulki i obtaczamy w posiekanych orzechach.
Ciesz się Smakiem!