Autor: magda, kwi - 28 - 2016, przetwory, wegańskie
Składniki
  • kapusta pekińska około 1 kg
  • duża cebula
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • duży pęczek szczypioru
  • papryka słodka proszek 5 łyżek
  • papryka chilli proszek 3 łyżki
  • sól, cukier
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 2 osób

Tradycyjne danie koreańskie składające się z kiszonych w specyficzny sposób warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzodkiew japońska czyli daikon, dymka, imbir, czosnek i inne dodatki.  Może być samodzielną przystawką jak i produktem do przygotowania innych potraw. Jest bardzo ostre. W zależności od regionu jaki i kucharza jest niesamowita ilość kimchi. Jak mawiają Koreańczycy to narodowa filozofia. Powinno się używać w niej płatków papryki – koreańskiej odmiany chilli – gochugaru, która jest bardzo ostra. Nie mam ambicji przyrządzenia oryginalnego kimchi bo brak mi składników ale moje własne proszę bardzo 🙂 Podpatrywałam trochę na blog Marty Dymek – Jadłonomia rządzi!

kimchi

 

Składniki:

  • kapusta pekińska około 1 kg
  • duża cebula
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • duży pęczek szczypioru
  • papryka słodka proszek 5 łyżek
  • papryka chilli proszek 3 łyżki
  • sól, cukier
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej

Kapustę siekamy na spore kawałki, zasypujemy 5 łyżkami soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zmiękła na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy pastę. Pół szklanki wody przegotowujemy z mąką ryżową. Powstały kleik studzimy. Cebulę, czosnek i imbir albo drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną cukru albo blendujemy na masę i mieszamy z kleikiem. Dodajemy papryki i sos sojowy (dodałam jeszcze dwie łyżki sosu rybnego)i posiekany szczypiorek. Mieszamy. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie (dwa razy) i osuszamy. W dużej misce i koniecznie w rękawiczkach nacieramy kapustę naszą pastą. Dokładnie. Układamy ciasno w pojemniku ze szczelnym zamknięciem. Przez dwa dni pojemnik powinien stać w temperaturze pokojowej następnie wkładamy do lodówki. Po tygodniu można spróbować. Miłośnicy orientalnych smaków powinni być zadowoleni.

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
KIMCHI MOJE
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl