Tradycyjne danie koreańskie składające się z kiszonych w specyficzny sposób warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzodkiew japońska czyli daikon, dymka, imbir, czosnek i inne dodatki. Może być samodzielną przystawką jak i produktem do przygotowania innych potraw. Jest bardzo ostre. W zależności od regionu jaki i kucharza jest niesamowita ilość Więcej ...
O tym, że kasza jaglana to lekarstwo opowiadam od dawna wszędzie, gdzie tylko mogę. Okazuje się, że to za mało. Zatem napiszę. Jagły powstają z łuskanego ziarna prosa. Zawiera wprawdzie mniej białka i błonnika niż inne kasze ale pozostałe jej cechy w pełni to wynagradzają. Przede wszystkim jest zasadotwórcza więc działa Więcej ...
Zdałam sobie sprawę, że w euforii sezonowych warzyw zapominam o mięsie. Dlatego się poprawiam. Dzisiaj wołowina z fasolką mamut, marchewką i sezamem. Składniki: 300 g wołowiny b/k 10 strąków fasoli mamut (zielona lub żółta) 3 marchewki cebula sezam jasny prażony sos sojowy ciemny sos rybny (jedna łyżka) pieprz olej Fasolę Więcej ...
Dla ścisłości wyjaśniam, że nie jest to (jak zasugerowała mi pewna osoba) tylna część ciała osoby stojącej między krzakami agrestu:) Schab może być z kością lub bez. Agrest musi być słodki, dojrzały. Składniki: 400 g schabu duża cebula 3 – 4 łyżki miodu sos sojowy pieprz 300 g dojrzałego agrestu Więcej ...