Bardzo prosty sposób na obiad w upalny dzień. Jedyne o co trzeba zadbać to czas chłodzenia. Smak zrobi się sam 🙂 Najlepiej przygotować wieczorem na następny dzień. Składniki: pięć dużych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki pęczek kopru pęczek szczypioru około 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru sól, pieprz Trzy ogórki Więcej ...
Tradycyjne danie koreańskie składające się z kiszonych w specyficzny sposób warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzodkiew japońska czyli daikon, dymka, imbir, czosnek i inne dodatki. Może być samodzielną przystawką jak i produktem do przygotowania innych potraw. Jest bardzo ostre. W zależności od regionu jaki i kucharza jest niesamowita ilość Więcej ...
Przyznaję się – robiłam pierwszy raz. Na pewno nie ostatni. Nie spodziewałam się tak ciekawego smaku, trudno go porównać do czegokolwiek . Jeśli macie dostęp do świeżych lub marynowanych liści winorośli bardzo gorąco zachęcam. Składniki: 250 g mięsa mielonego – u mnie wołowina 100 g ryżu sól, pieprz średnia cebula Więcej ...
Do nadziewania najbardziej lubię pomidory paprykowe. Bez skórki, z pysznym farszem i schłodzone. Prosta w przygotowaniu i pyszna kolacja. Składniki: 4 pomidory 100 g sera żółtego ząbek czosnku łyżka majonezu lub gęstego jogurtu 100 g fety szczypiorek Pomidory sparzamy tj. zanurzamy we wrzącej wodzie ok. 5 sekund a następnie chłodzimy Więcej ...
Jeśli nie macie wędzonego kurczaka możecie zastąpić go wędzonym, dobrze wysmażonym boczkiem. Składniki: 2 szklanki ugotowanego bobu 150 – 200 g wędzonego kurczaka lub wędzonego boczku 2 młode cebule ze szczypiorem 2 ząbki czosnku jeden dojrzały pomidor olej sól, pieprz Bób obieramy ze skórki. Kurczaka lub boczek kroimy w cienkie Więcej ...
Jajka lubię w każdej postaci ale faszerowane chyba najbardziej. Są proste w wykonaniu, świetnie wyglądają na stole a przyrządzić je można robiąc tzw. przegląd lodówki. Na wielkanocne śniadanie obowiązkowe! Oczywiście potrzebujemy ugotować jajka na twardo. Klasycznie 6 minut z solą. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą. Obieramy i kroimy na połówki. Więcej ...