- 5 filetów śledziowych solonych
- pierniczek
- dobry olej 150 ml (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno)
- łyżka przyprawy do piernika
- 2 gwiazdki anyżu
- mała papryczka chilli ( lub ok. 5 cm)
- szklanka orzechów włoskich
- ząbek czosnku

Śledzie z charakterem. Dla tych, co lubią nietypowe smaki. Jeśli bierzecie udział w naszej akcji pieczenia pierników, to przy ich wypiekaniu zostawcie ciasta na mały pierniczek – taki o średnicy 5 cm wystarczy.
Składniki:
- 5 filetów śledziowych solonych
- pierniczek
- dobry olej 150 ml (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno)
- łyżka przyprawy do piernika
- 2 gwiazdki anyżu
- mała papryczka chilli ( lub ok. 5 cm)
- szklanka orzechów włoskich
- ząbek czosnku
Filety moczymy w zimnej wodzie. Czas moczenia zależny jest od stopnia zasolenia filetów. Należy próbować. Wodę zmieniamy dwu lub trzykrotnie. Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy na kawałki. Pierniczek powinien być ususzony. Ścieramy go na tarce. Uprażone i posiekane drobno orzechy mieszamy ze startym piernikiem. Dodajemy olej, łyżkę przyprawy do piernika, papryczkę chilli pokrojoną w krążki, posiekany czosnek i gwiazdki anyżu. W pojemniku układamy warstwami śledzie i powstałą mieszaninę tak, aby ta ostatnia znalazła się na wierzchu. Zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki. Śledzie potrzebują 2-3 dni aby przeszły wszystkimi aromatami.
Ciesz się Smakiem!