Autor: magda, wrz - 20 - 2014, SLAJD
Składniki
  • ciasto: 250 g mąki żytniej, 125 g masła, jajko, sól, 3 łyżki oliwy
  • 3 gruszki
  • 350 g pulpy dyniowej
  • 150 g ostrego sera pleśniowego
  • 4 jajka
  • garść liści bazylii
  • pęczek tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 4-6 osób

Pyszna jesienna tarta. Kiedy dyń jest pod dostatkiem piekę je systematycznie i miąższ przerabiam na różne potrawy. Tarta to dopiero początek 🙂 Żytnie ciasto powstało z konieczności, tylko taką miałam mąkę, ale okazało się strzałem w dziesiątkę.

 

TARTAgruszka9176

Składniki:

  • ciasto: 250 g mąki żytniej, 125 g masła, jajko, sól, 3 łyżki oliwy
  • 3 gruszki
  • 350 g pulpy dyniowej
  • 150 g ostrego sera pleśniowego
  • 4 jajka
  • garść liści bazylii
  • pęczek tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Zaczynamy od dyni. Rodzajów dyń jest mnóstwo ale najczęściej możemy kupić piżmowe, hokkaido lub zwyczajne pomarańczowe. Dynie przekrajamy na pół, wydrążamy usuwając pestki, układamy środkiem do dołu na blachach i pieczemy w 180°C  do miękkości . Po upieczeniu łyżką wyjmujemy miąższ. Możemy go przechowywać, zamrażać i przetwarzać na różne sposoby. Między innymi zrobić tartę. Składniki do ciasta szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce. Przygotowujemy blaszkę do tarty (lub tortownicę), smarujemy olejem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim blaszkę, Gruszki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Do pulpy dyniowej dodajemy jajka, posiekany czosnek, posiekaną bazylię, listki tymianku, sól i pieprz i pokruszoną połowę sera. Dokładnie mieszamy. Powstałą mieszanką wypełniamy foremkę z ciastem. Wydrążone gruszki układamy w formie. W miejsca po gniazdach nasiennych wkładamy resztę sera. Całość tarty posypujemy listkami tymianku. Tartę pieczemy w 180°C do momentu ścięcia mieszanki. Smacznego!

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl