- ciasto: 250 g mąki żytniej, 125 g masła, jajko, sól, 3 łyżki oliwy
- 3 gruszki
- 350 g pulpy dyniowej
- 150 g ostrego sera pleśniowego
- 4 jajka
- garść liści bazylii
- pęczek tymianku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Pyszna jesienna tarta. Kiedy dyń jest pod dostatkiem piekę je systematycznie i miąższ przerabiam na różne potrawy. Tarta to dopiero początek 🙂 Żytnie ciasto powstało z konieczności, tylko taką miałam mąkę, ale okazało się strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- ciasto: 250 g mąki żytniej, 125 g masła, jajko, sól, 3 łyżki oliwy
- 3 gruszki
- 350 g pulpy dyniowej
- 150 g ostrego sera pleśniowego
- 4 jajka
- garść liści bazylii
- pęczek tymianku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Zaczynamy od dyni. Rodzajów dyń jest mnóstwo ale najczęściej możemy kupić piżmowe, hokkaido lub zwyczajne pomarańczowe. Dynie przekrajamy na pół, wydrążamy usuwając pestki, układamy środkiem do dołu na blachach i pieczemy w 180°C do miękkości . Po upieczeniu łyżką wyjmujemy miąższ. Możemy go przechowywać, zamrażać i przetwarzać na różne sposoby. Między innymi zrobić tartę. Składniki do ciasta szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce. Przygotowujemy blaszkę do tarty (lub tortownicę), smarujemy olejem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim blaszkę, Gruszki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Do pulpy dyniowej dodajemy jajka, posiekany czosnek, posiekaną bazylię, listki tymianku, sól i pieprz i pokruszoną połowę sera. Dokładnie mieszamy. Powstałą mieszanką wypełniamy foremkę z ciastem. Wydrążone gruszki układamy w formie. W miejsca po gniazdach nasiennych wkładamy resztę sera. Całość tarty posypujemy listkami tymianku. Tartę pieczemy w 180°C do momentu ścięcia mieszanki. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!