Autor: magda, maj - 27 - 2015, Dania bez mięsa, Dania główne, kolacja
Składniki
  • ok. 1/3 mrożonego ciasta filo
  • duży pęczek zielonych szparagów
  • szklanka kwaśnej śmietany 18 %
  • 150 g żółtego sera
  • 5 dużych jajek
  • pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 2 osób

Ciasto filo czyli po grecku liść. Cieniutkie jak listek. Powszechnie używane właśnie w Grecji, Turcji, Libanie. Spotykane również w kuchni bałkańskiej. Dzięki obojętnemu smakowi nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Można smażyć  i piec. Wyrabia się je z białej mąki z niewielką ilością wody, oleju i soli wałkując na płaty. Ważne jest aby przed pieczeniem każdy płat posmarować tłuszczem: olejem lub roztopionym masłem. Przyznaję się, nigdy sama nie robiłam. Kupuję. Chyba jeszcze nie dorosłam do tego wyzwania 🙂 Dzisiaj wystąpi w towarzystwie zielonych szparagów. Z podanych niżej proporcji zrobiłam małą zapiekankę ok. 16 cm średnicy. W związku z tym, że ciasto się kruszy przy krojeniu małe tortownice są wygodniejsze. Jeżeli chcecie upiec danie dla większej ilości osób proponuję zamienić tortownicę na płaską blachę. Zużyjecie wtedy całe opakowanie ciasta filo.

ZapiekankaFILO293

ZapiekankaFILO329

Składniki :

  • ok. 1/3 mrożonego ciasta filo
  • duży pęczek zielonych szparagów
  • szklanka kwaśnej śmietany 18 %
  • 150 g żółtego sera
  • 5 dużych jajek
  • pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Ciasto rozmrażamy i rozprostowujemy. Ze szparagów obłamujemy końcówki. Nie wyrzucamy ich! Chowamy do lodówki i w najbliższym czasie zrobimy zupę szparagową. Przymierzamy szparagi do naszej tortownicy lub blaszki i jeśli trzeba przycinamy na pożądaną długość. Część bez główki możemy posiekać w plasterki i dodamy do masy śmietanowej. Śmietanę, jajka, posiekany czosnek i koper, sól i pieprz mieszamy na gładką masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jeden płat filo smarujemy cienko roztopionym masłem i posypujemy (niezbyt gęsto) drobno startym serem. Nakładamy drugi płat, lekko przygładzamy i również smarujemy masłem. Dwa arkusze sklejone serem układamy w tortownicy lub blasze tak, aby jego końce wystawały na zewnątrz. Jeśli Wam się płaty w którymś miejscu rozedrą – nie panikujcie. Położymy jeszcze jedną warstwę, nic się nie stanie. Z drugą warstwą sklejonych serem arkuszy postępujemy tak samo. Dłonią dociskamy warstwy filo w tortownicy. Śmietanę, jaja, posiekany czosnek i koperek, sól i pieprz łączymy w jednolitą masę (najwygodniej rózgą). Układamy w blaszce szparagi, ile się zmieści i zalewamy masą śmietanową, tak aby je zakryć. Wystające na zewnątrz brzegi arkuszy układamy do środka tortownicy na masie. Smarujemy jeszcze dwa arkusze filo masłem i układamy na wierzchu zapiekanki. Końce arkuszy staramy się włożyć między brzeg blaszki a wypełnienie. Smarujemy masłem. Pieczemy ok. 40 min w 180° C. Sprawdzamy czy masa się ścięła lekko uciskając – będziecie czuć jej konsystencję. Nie polecam krojenia zaraz po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej gdy chłodzimy w lodówce, porcjujemy i podgrzewamy.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl