- ok. 1/3 mrożonego ciasta filo
- duży pęczek zielonych szparagów
- szklanka kwaśnej śmietany 18 %
- 150 g żółtego sera
- 5 dużych jajek
- pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- sól, pieprz

Ciasto filo czyli po grecku liść. Cieniutkie jak listek. Powszechnie używane właśnie w Grecji, Turcji, Libanie. Spotykane również w kuchni bałkańskiej. Dzięki obojętnemu smakowi nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Można smażyć i piec. Wyrabia się je z białej mąki z niewielką ilością wody, oleju i soli wałkując na płaty. Ważne jest aby przed pieczeniem każdy płat posmarować tłuszczem: olejem lub roztopionym masłem. Przyznaję się, nigdy sama nie robiłam. Kupuję. Chyba jeszcze nie dorosłam do tego wyzwania 🙂 Dzisiaj wystąpi w towarzystwie zielonych szparagów. Z podanych niżej proporcji zrobiłam małą zapiekankę ok. 16 cm średnicy. W związku z tym, że ciasto się kruszy przy krojeniu małe tortownice są wygodniejsze. Jeżeli chcecie upiec danie dla większej ilości osób proponuję zamienić tortownicę na płaską blachę. Zużyjecie wtedy całe opakowanie ciasta filo.
Składniki :
- ok. 1/3 mrożonego ciasta filo
- duży pęczek zielonych szparagów
- szklanka kwaśnej śmietany 18 %
- 150 g żółtego sera
- 5 dużych jajek
- pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- sól, pieprz
Ciasto rozmrażamy i rozprostowujemy. Ze szparagów obłamujemy końcówki. Nie wyrzucamy ich! Chowamy do lodówki i w najbliższym czasie zrobimy zupę szparagową. Przymierzamy szparagi do naszej tortownicy lub blaszki i jeśli trzeba przycinamy na pożądaną długość. Część bez główki możemy posiekać w plasterki i dodamy do masy śmietanowej. Śmietanę, jajka, posiekany czosnek i koper, sól i pieprz mieszamy na gładką masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jeden płat filo smarujemy cienko roztopionym masłem i posypujemy (niezbyt gęsto) drobno startym serem. Nakładamy drugi płat, lekko przygładzamy i również smarujemy masłem. Dwa arkusze sklejone serem układamy w tortownicy lub blasze tak, aby jego końce wystawały na zewnątrz. Jeśli Wam się płaty w którymś miejscu rozedrą – nie panikujcie. Położymy jeszcze jedną warstwę, nic się nie stanie. Z drugą warstwą sklejonych serem arkuszy postępujemy tak samo. Dłonią dociskamy warstwy filo w tortownicy. Śmietanę, jaja, posiekany czosnek i koperek, sól i pieprz łączymy w jednolitą masę (najwygodniej rózgą). Układamy w blaszce szparagi, ile się zmieści i zalewamy masą śmietanową, tak aby je zakryć. Wystające na zewnątrz brzegi arkuszy układamy do środka tortownicy na masie. Smarujemy jeszcze dwa arkusze filo masłem i układamy na wierzchu zapiekanki. Końce arkuszy staramy się włożyć między brzeg blaszki a wypełnienie. Smarujemy masłem. Pieczemy ok. 40 min w 180° C. Sprawdzamy czy masa się ścięła lekko uciskając – będziecie czuć jej konsystencję. Nie polecam krojenia zaraz po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej gdy chłodzimy w lodówce, porcjujemy i podgrzewamy.
Ciesz się Smakiem!