- szklanka kaszy bulgur
- marchewka
- dwie laski selera naciowego
- mała cukinia
- kiełki (do stir fried)
- cała pierś kurczaka
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- kilka łyżek oleju
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól, pieprz
Zdrowe danie na obiad lub lunch do pracy. Smakuje na ciepło i jako pożywna sałatka. Idealna dla dbających o linię. Kasza bulgur z dużą ilością błonnika, potrzebnych witamin i mikroelementów. Pierś kurczaka grillowana bez tłuszczu. Zajadać i nie liczyć kalorii 🙂
Składniki:
- szklanka kaszy bulgur z vormicelli
- marchewka
- dwie laski selera naciowego
- mała cukinia
- kiełki (do stir fried)
- cała pierś kurczaka
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- kilka łyżek oleju
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól, pieprz
Pierś kurczaka obieramy z błonek i kroimy w grubą kostkę – około 2 cm. Przygotowujemy marynatę z oleju, soku z cytryny, posiekanego imbiru i czosnku, soli i pieprzu. Wkładamy do niej kurczaka i robimy mu masaż żeby przeszedł smakiem marynaty 🙂 Odstawiamy na pół godziny. Kaszę zalewamy osolonym wrzątkiem w proporcji 1: 2,5, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 6 – 7 minut. Marchewkę i seler tniemy w słupki jak do chińszczyzny. Cukinię w trochę większe, jak frytki. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy kawałki kurczaka – kilka minut żeby go nie wysuszyć. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kilka minut smażymy najpierw marchew i seler, potem dodajemy cukinię, na końcu kiełki. Wrzucamy bulgur, smażymy kilka minut i dosmaczamy solą i pieprzem. Dodajemy kurczaka, mieszamy i już, gotowe.
Ciesz się Smakiem!