- 2 szklanki ugotowanego bobu
- 150 - 200 g wędzonego kurczaka lub wędzonego boczku
- 2 młode cebule ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- jeden dojrzały pomidor
- olej
- sól, pieprz
Jeśli nie macie wędzonego kurczaka możecie zastąpić go wędzonym, dobrze wysmażonym boczkiem.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego bobu
- 150 – 200 g wędzonego kurczaka lub wędzonego boczku
- 2 młode cebule ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- jeden dojrzały pomidor
- olej
- sól, pieprz
Bób obieramy ze skórki. Kurczaka lub boczek kroimy w cienkie paski i dobrze wysmażamy na kilku łyżkach oleju. Kroimy cebule (szczypior zostawiamy) i czosnek w plasterki – wrzucamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu ok. 5 min. mieszając. Dodajemy bób i obranego ze skóry, drobno pokrojonego pomidora. Smażymy 5 minut. Dodajemy pieprz i sól (najpierw próbujemy – wędzonka jest słona więc uważamy by nie przesolić). Dodajemy posiekany szczypior, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z białym pieczywem lub z makaronem.
Ciesz się Smakiem!