- szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
- 10 - 12 średnich liści winogron
- prażone ziarna sezamu - 5 łyżek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej
Liście winogron własnej produkcji – kiszone. Wydaje mi się, że widziałam je kiedyś w Almie albo w Piotrze i Pawle. Farsz z czerwonej soczewicy z prażonym sezamem. Tym razem bez mięsa, wersja wegańska.
Składniki:
- szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
- 10 – 12 średnich liści winogron
- prażone ziarna sezamu – 5 łyżek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej
Soczewicę zalewamy wodą tyle, żeby ją przykryć. Gotujemy aż będzie bardzo miękka, tak miękka aby rozgnieść ją widelcem. Do rozgniecionej soczewicy dodajemy prażony sezam, kilka łyżek oleju, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny. Farsz musi być zwarty. Dzielimy go na kulki – tyle ile macie liści. Zakręcamy ruloniki jak gołąbki. Układamy je w płytkim rondlu ciasno, jeden obok drugiego. Dolewamy bulion lub wodę, tak aby wszystkie były zanurzone do 1/2 wysokości. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z gęstym jogurtem.
Ciesz się Smakiem!
[…] TOŁMA Z SOCZEWICĄ […]