Tym razem ani zdrowo ani dietetycznie nie będzie. Kulki są pyszne ale do każdej powinna być dołączona informacja: „po zjedzeniu tańczysz 20 minut” – myślę, że w Sylwestra to chyba nie problem prawda 🙂 Składniki: ser żółty 150 g ser feta 150 g serek topiony 2 szt. do obtoczenia: sezam, orzechy ziemne,   Więcej ...

Categories: karnawał, Przekąski

Liście winogron własnej produkcji – kiszone. Wydaje mi się, że widziałam je kiedyś w Almie albo w Piotrze i Pawle.  Farsz z czerwonej soczewicy z prażonym sezamem. Tym razem bez mięsa, wersja wegańska. Składniki: szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej 10 – 12 średnich liści winogron prażone ziarna sezamu – 5 łyżek 2   Więcej ...

Bardzo popularna w krajach arabskich, kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej pasta z prażonego, mielonego sezamu. Niezastąpiona do hummusów, sosów, warzyw jak i deserów. Można mówić tahini, tahina lub masło sezamowe. Z łuskanego sezamu jest łagodniejsza i mniej gorzka niż z niełuskanego. Można bez problemu przechowywać w słoiku. Składniki: ziarno sezamowe   Więcej ...

Categories: przyprawy

Amarantus czyli szarłat to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Był podstawą wyżywienia Inków, Azteków i Majów , świętą rośliną. Mielone ziarna używano do przyrządzania tortilli i napojów a liście i pędy jadano jak warzywo. Przez konkwistadorów uznany za szatańskie ziele zapewne z  tego powodu iż w czasach wojny do amarantusowych   Więcej ...

Categories: Ciasteczka, Przekąski, SLAJD

Chałka to dla mnie temat rzeka – wybaczcie jeśli będę się rozpisywać do znudzenia. Postaram się krótko i tylko to co istotne. Chała to żydowskie pieczywo. Jadana na co dzień jak i w szabas. Szabas to cotygodniowe święto rozpoczynające się w piątek po zachodzie słońca i kończące w sobotę o   Więcej ...

Categories: wypieki

Zdałam sobie sprawę, że w euforii sezonowych warzyw zapominam o mięsie. Dlatego się poprawiam. Dzisiaj wołowina z fasolką mamut, marchewką i sezamem. Składniki: 300 g wołowiny b/k 10 strąków fasoli mamut (zielona lub żółta) 3 marchewki cebula sezam jasny prażony sos sojowy ciemny sos rybny (jedna łyżka) pieprz olej Fasolę   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl