- 500 g świeżego szpinaku
- 4 duże ząbki czosnku
- masło
- śmietanka 30%
- oliwa
- sól, pieprz
Lubię łączenie przeciwstawnych smaków. Niezła zabawa a wynik czasem zaskakuje. Słodka grzanka z drożdżowego pieczywa np. chałki lub bułki z mocno czosnkowym szpinakiem.
Składniki:
- 500 g świeżego szpinaku
- 4 duże ząbki czosnku
- masło
- śmietanka 30%
- oliwa
- sól, pieprz
Chałkę lub inne drożdżowe pieczywo – 4 kromki smarujemy masłem i grillujemy na złoty kolor. Szpinak myjemy, osuszamy i obrywamy łodyżki. Czosnek drobno siekamy i 1 min. dusimy na maśle, dodajemy szpinak i dusimy aż zmięknie a woda odparuje. Dodajemy ok. 50 ml śmietanki, mieszamy aż prawie cała odparuje. Szpinak nakładamy na grzanki i posypujemy parmezanem. Pyszna przekąska.
Ciesz się Smakiem!