Wiosna przyszła niespodziewanie szybko – a może to zima zrobiła sobie przerwę? W każdym razie „zielone” już ruszyło i ze ze spaceru przyniosłam takie oto piękności. Będzie pyszny obiad 🙂 Gwiazdnica pospolita rośnie kępkami, ma drobniutkie listki i białe kwiatuszki. Uważana jest za wyjątkowo uciążliwy chwast. Zawiera saponiny, prowitaminę A,   Więcej ...

W sezonie szparagowym zawsze uzbieram obłamywane końcówki, których oczywiście szkoda mi wyrzucić. Wykorzystuję je do bulionu, który doda smaku zupie szparagowej.  Z kremem szparagowym jest jeden problem – włókienka! Choćby długo blendować zawsze zostaną. Jedyny sposób to przetarcie przez bardzo gęste sito. A co jeśli nam się zwyczajnie nie chce?   Więcej ...

Categories: Bez kategorii

Dzisiaj wyjątkowo makaron kupiony bo skupiłam się na pesto. Zwłaszcza, że znalazłam jeszcze w piwnicy dwa ostatnie słoiczki z suszonymi pomidorami. Przepis na pesto znajdziecie w osobnym przepisie. Składniki: 2 garści makaronu spaghetti dwie garści strączków cukrowego groszku 4 łyżki czerwonego pesto starty parmezan łyżka masła Groszek gotujemy w wodzie   Więcej ...

Zamiast drogich orzeszków piniowych używam ziarna słonecznika. Takie małe odstępstwo. Ale za to mam własnoręcznie przygotowane suszone pomidory w oleju a bazylię zrywam na balkonie – zioła obrodziły mi pięknie w tym roku aż jestem dumna, nie mam już gdzie wieszać  skrzynek! Składniki na słoiczek 200 ml: 15 sztuk suszonych   Więcej ...

Categories: przetwory

Lubię łączenie przeciwstawnych smaków. Niezła zabawa a wynik czasem zaskakuje. Słodka grzanka z drożdżowego pieczywa np. chałki lub bułki z mocno czosnkowym szpinakiem. Składniki: 500 g świeżego szpinaku 4 duże ząbki czosnku masło śmietanka 30% oliwa sól, pieprz Chałkę lub inne drożdżowe pieczywo – 4 kromki smarujemy masłem i grillujemy   Więcej ...

Zazwyczaj do  szparagów używa się białego wina ale miałam przeczucie, że do białych czerwone wino będzie pasować. Składniki: pęczek białych szparagów masło 200 ml czerwonego wina małe grzanki liście ruccoli parmezan Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, odciąć główki resztę pokroić na kawałki. Dusić na maśle z solą i pieprzem. Po   Więcej ...

Categories: Przekąski, SLAJD

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl