- 1 fenkuł
- mały brokuł
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- kilka czarnych oliwek
- kilka listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- mała wędzona ryb
- sól, pieprz

Fenkuł czyli koper włoski. Zawiera olejek o anyżowym aromacie, który ma wpływ na trawienie i układ nerwowy. Fenkuł zawiera sporo witaminy C i B1 , błonnik, kwas foliowy i potas. Jest również niskokaloryczny. Jeśli lubicie anyżowy posmak i pilnujecie kaloryczności potraw to jet przepis dla Was.
Składniki:
- 1 fenkuł
- mały brokuł
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- kilka czarnych oliwek
- kilka listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- mała wędzona ryb
- sól, pieprz
Fenkuł czyścimy, odcinamy zielone końcówki, kroimy na cienkie plastry. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Pomidory odcedzamy z oleju. Olej zachowujemy do smażenia, jest pełen smaków z pomidorów i przypraw, zwłaszcza gdy robimy pomidory sami. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy kilka łyżek oleju i przesmażamy fenkuł z obu stron aż się ładnie skarmelizuje. Dodajemy brokuł, pokrojone pomidory i oliwki. Dusimy kilka minut. Wystarczy by brokuły lekko zmiękły a pozostały nadal chrupiące – nie lubimy rozmiękniętych warzyw 🙂 Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na końcu wrzucamy pocięty w plasterki czosnek i porwane listki bazylii na minutkę, tyle żeby oddały smak a nie przypaliły się. Serwujemy z obraną wędzoną rybą. Kolacja pierwsza klasa!
Ciesz się Smakiem!
