Autor: magda, lis - 27 - 2015, Dania bez mięsa, Dania główne, fit, kolacja, SLAJD
Składniki
  • 5 średnich buraków
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej
  • mała gruszka
  • mały seler korzeniowy
  • mała czerwona cebula
  • pestki dyni
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • czosnek
Kuchnia: Czas: 150 min. Dla: 3-4 osób

Buraki nadziewane ryżem na swoim blogu Jadłonomia serwuje Marta Dymek. My pozostaniemy w kręgu polskich smaków. Buraki, kasza jęczmienna podane z czerwoną kiszoną kapustą. Zamiast kaszy jęczmiennej może być każda inna lub właśnie ryż – to co zostanie Wam z obiadu. Jest to danie pod tytułem: „sprzątanie lodówki”. Do farszu używamy składników, które powinny zniknąć z lodówki. Farsz doprawiamy tak, aby miał intensywny smak, który przełamie nam słodycz buraków. Buraki możemy upiec wcześniej wykorzystując nagrzany piekarnik, przy okazji pieczenia innych dań.

buraki_faszerowane2

Składniki:

  • 5 średnich buraków
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej
  • mała gruszka
  • mały seler korzeniowy
  • mała czerwona cebula
  • pestki dyni
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • czosnek

Buraki pieczemy – układamy w foremce, dolewamy około dwóch szklanek wody, foremkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości. Po upieczeniu obieramy. Przecinamy na pół i wydrążamy. Najłatwiej to zrobić łyżką do kulkowania melona ale zwykłą łyżeczką też dacie radę. Wydrążamy ile się da uważając aby nie przeciąć ścianek. Wydrążonych środków nie wyrzucamy! Możemy z nich zrobić np. sałatkę z dressingiem z tahiny lub skropić je obficie octem balsamicznym, zrobić pyszną salsę i zajadać ją do … wszystkiego 🙂 Kiedy pieką się buraki gotujemy i studzimy kaszę jęczmienną. Seler obieramy ze skórki, siekamy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła lub oleju. Niedługo, tylko tyle aby się zarumienił. Gruszkę i cebulę kroimy w kostkę wielkości selera. Łączymy kaszę, seler, gruszkę, cebulę, uprażone pestki dyni, drobno posiekany czosnek. Dosmaczamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli macie świeżą natkę pietruszki koniecznie dodajcie – każdą ilość. Wydrążone buraki napełniamy ciasno farszem i do piekarnika 180°C około 30 minut. Podajemy gorące.

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
BURAKI FASZEROWANE KASZĄ JĘCZMIENNĄ
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl