- 5 średnich buraków
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej
- mała gruszka
- mały seler korzeniowy
- mała czerwona cebula
- pestki dyni
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- czosnek
Buraki nadziewane ryżem na swoim blogu Jadłonomia serwuje Marta Dymek. My pozostaniemy w kręgu polskich smaków. Buraki, kasza jęczmienna podane z czerwoną kiszoną kapustą. Zamiast kaszy jęczmiennej może być każda inna lub właśnie ryż – to co zostanie Wam z obiadu. Jest to danie pod tytułem: „sprzątanie lodówki”. Do farszu używamy składników, które powinny zniknąć z lodówki. Farsz doprawiamy tak, aby miał intensywny smak, który przełamie nam słodycz buraków. Buraki możemy upiec wcześniej wykorzystując nagrzany piekarnik, przy okazji pieczenia innych dań.
Składniki:
- 5 średnich buraków
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej
- mała gruszka
- mały seler korzeniowy
- mała czerwona cebula
- pestki dyni
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- czosnek
Buraki pieczemy – układamy w foremce, dolewamy około dwóch szklanek wody, foremkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości. Po upieczeniu obieramy. Przecinamy na pół i wydrążamy. Najłatwiej to zrobić łyżką do kulkowania melona ale zwykłą łyżeczką też dacie radę. Wydrążamy ile się da uważając aby nie przeciąć ścianek. Wydrążonych środków nie wyrzucamy! Możemy z nich zrobić np. sałatkę z dressingiem z tahiny lub skropić je obficie octem balsamicznym, zrobić pyszną salsę i zajadać ją do … wszystkiego 🙂 Kiedy pieką się buraki gotujemy i studzimy kaszę jęczmienną. Seler obieramy ze skórki, siekamy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła lub oleju. Niedługo, tylko tyle aby się zarumienił. Gruszkę i cebulę kroimy w kostkę wielkości selera. Łączymy kaszę, seler, gruszkę, cebulę, uprażone pestki dyni, drobno posiekany czosnek. Dosmaczamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli macie świeżą natkę pietruszki koniecznie dodajcie – każdą ilość. Wydrążone buraki napełniamy ciasno farszem i do piekarnika 180°C około 30 minut. Podajemy gorące.
Ciesz się Smakiem!