- 250 g mięsa mielonego
- 400 g fasolki szparagowej
- duża cebula
- 2 dojrzałe pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 50 - 80 g ugotowanego ryżu
- jajko
- liście hyzopu (2/3 szklanki)
- sól, pieprz
- olej

Jednogarnkowe danie na obiad. Szybko i smacznie. Przypominam sobie o nim jak zostanie mi w lodówce odrobina ryżu, której szkoda mi wyrzucić.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 400 g fasolki szparagowej
- duża cebula
- 2 dojrzałe pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 50 – 80 g ugotowanego ryżu
- jajko
- liście hyzopu (2/3 szklanki)
- sól, pieprz
- olej
Fasolkę obieramy z łyka, obcinamy końcówki, tniemy na 4-5 cm odcinki i gotujemy ok. 10 min. Mięso wyrabiamy z ryżem, jajkiem, solą i pieprzem jak na kotlety. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 50 ml oleju i szklimy cebulę pokrojoną w drobne piórka. Łopatką przesuwamy zeszkloną cebulę na boki patelni aby zrobić miejsce dla kotlecików. Z masy mięsno- ryżowej formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron po 3 min. Na patelnię z cebulą i kotlecikami wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i posiekany czosnek. Dodajemy sól, pieprz i ziele hyzopu. Hyzop jest podobny w smaku do bazylii i oregano razem wziętych więc możemy je zamienić. Użyłam hyzopu ponieważ wyjątkowo mi obrodził w tym roku a ponadto dopiero uczę się go stosować i szukam każdej okazji smakowej:) Dodajemy obgotowaną fasolkę, dolewamy szklankę wody i dusimy wszystkie składniki ok. 15 min. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!