Autor: magda, sie - 7 - 2014, Dania główne, Dania mięsne
Składniki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 400 g fasolki szparagowej
  • duża cebula
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 - 80 g ugotowanego ryżu
  • jajko
  • liście hyzopu (2/3 szklanki)
  • sól, pieprz
  • olej
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 2-3 osób

Jednogarnkowe danie na obiad. Szybko i smacznie. Przypominam sobie o nim jak zostanie mi w lodówce odrobina ryżu, której szkoda mi wyrzucić.

SZPARAGOWA_POMIDORY8425

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 400 g fasolki szparagowej
  • duża cebula
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 – 80 g ugotowanego ryżu
  • jajko
  • liście hyzopu (2/3 szklanki)
  • sól, pieprz
  • olej

Fasolkę obieramy z łyka, obcinamy końcówki, tniemy na 4-5 cm odcinki i gotujemy ok. 10  min. Mięso wyrabiamy z ryżem, jajkiem, solą i pieprzem jak na kotlety. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 50 ml oleju i szklimy cebulę pokrojoną w drobne piórka. Łopatką przesuwamy zeszkloną cebulę na boki patelni aby zrobić miejsce dla kotlecików. Z masy mięsno- ryżowej formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron po 3 min. Na patelnię z cebulą i kotlecikami wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i posiekany czosnek. Dodajemy sól, pieprz i ziele hyzopu. Hyzop jest podobny w smaku do bazylii i oregano razem wziętych więc możemy je zamienić. Użyłam hyzopu ponieważ wyjątkowo mi obrodził w tym roku a ponadto dopiero uczę się go stosować i szukam każdej okazji smakowej:) Dodajemy obgotowaną fasolkę, dolewamy szklankę wody i dusimy wszystkie składniki ok. 15 min. Smacznego!

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl