Autor: magda, wrz - 10 - 2014, Dania główne
Składniki
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • szklanka mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • 5 łyżek wody
farsz:
  • 500 g mrożonego szpinaku lub 1 kg świeżego
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 200 g fety
  • 2 - 3 małe pomidory
  • świeża bazylia, rozmaryn, koperek
  • 300 g śmietanki 30% (ok. 1,5 szklanki)
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 4-6 osób

Pyszny farsz i kruche ciasto. Szybkie i efektowne danie. Blaszka lub naczynie do tarty powinno mieć dużą średnicę i wysokie, karbowane boki. Bardzo pomocne są blaszki z wyjmowanym dnem. Można jednak sobie poradzić inaczej. Szykowałam tartę dla kilku osób, potrzebowałam więc dużej blachy a moje blaszki do tart są małe. Użyłam zatem tortownicy o dużej średnicy, wykładając dno papierem do pieczenia. Ścianki uformowałam dłońmi i nałożyłam brzegi ciasta na farsz. Jak widać na zdjęciu można sobie poradzić. Tarta wyszła wysoka ok. 5 cm. Trzeba jedynie uważać aby masa nam się z brzegów nie wylała (ciasto musi być ok. 3 cm wyższe niż poziom naszej masy wypełniającej).

TARTA_POMIDOR8926

Składniki:

ciasto do formy ok 28 cm średnicy:

  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • szklanka mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • 5 łyżek wody

farsz:

  • 500 g mrożonego szpinaku lub 1 kg świeżego
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 200 g fety
  • 2 – 3 małe pomidory
  • świeża bazylia, rozmaryn, koperek
  • 300 g śmietanki 30% (ok. 1,5 szklanki)
  • 6 jajek
  • sól, pieprz

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jak normalne kruche: masło kroimy na kawałki lub rozcieramy w rękach z mąką i szybko łączymy z jajkiem, wodą i oliwą. Wkładamy do lodówki na 15-30 min. Gdy stężeje rozwałkowujemy na placek większy niż forma, którą mamy. Jeśli robimy wysoką tartę w tortownicy (jak na zdjęciu) placek musi być większy o połowę niż średnica tortownicy. Jeżeli macie problemy z ciastem, ostatecznie choć niechętnie zgadzam się na użycie ciasta gotowego 🙂  (jest ich wiele w sklepach). Bez względu na to w jakiej formie pieczemy należy wysmarować je jakimkolwiek tłuszczem i oprószyć mąką. Wyłożoną blaszkę wkładamy do lodówki i przygotowujemy farsz.  Umyty szpinak dusimy na maśle z posiekanymi w kostkę cebulą i czosnkiem – krótko, kilka minut. Jeśli używamy mrożonego szpinaku rozmrażamy go, odparowujemy na patelni i dopiero taki dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku. Fetę kroimy w kostkę. Zioła siekamy. Śmietankę łączymy z jajkami i dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą aby się połączyły. Dodajemy posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy blaszkę z lodówki i wlewamy połowę śmietanowo – jajecznej masy. Szpinak odciskamy z wody i wraz z fetą układamy w formie. Zalewamy pozostałą mieszanką (lekko przemieszać aby połączyć szpinak i fetę z  masą). Na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry pomidory. Jeśli przygotowujemy tartę w tortownicy delikatnie zarzucamy brzegi ciasta na farsz. Pieczemy w piekarniku ok. 40 min. w temp. 180°C. Jeżeli pieczemy z termoobiegiem zmniejszamy temperaturę o około 20 °C. Tarta jest upieczona gdy mieszanka jest ścięta, tzn. gdy potrząsamy blaszką nie może zachowywać się jak galaretka lub rzadki budyń. Tarty lubią się zbyt mocno przypiekać zanim mieszanka się zetnie. Jeśli widzimy, że jest zbyt rumiana a mieszanka jeszcze się nie ścięła – przykrywamy tartę papierem do pieczenia. Tarta musi troszkę ostygnąć aby można było ją bez problemu pokroić. Proponuję podawać ze świeżymi warzywami lub mieszanką sałat z dressingiem. Smacznego!

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl