Bardzo często moje przepisy powstają w wyniku pewnej manii. Otóż posiadam chorobliwy wręcz wstręt do wyrzucania jedzenia. Jeśli mi się to zdarza, bo przecież każdemu się darzy, że coś „zakwitnie” w lodówce to długo snują mi się po głowie myśli typu: a przecież mogłam zrobić …… Ten chłodnik powstał w Więcej ...
Ciasto filo czyli po grecku liść. Cieniutkie jak listek. Powszechnie używane właśnie w Grecji, Turcji, Libanie. Spotykane również w kuchni bałkańskiej. Dzięki obojętnemu smakowi nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Można smażyć i piec. Wyrabia się je z białej mąki z niewielką ilością wody, oleju i soli Więcej ...
W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb. Składniki: około 600 – 800 g ryb różnych włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula skórka z dużej pomarańczy Więcej ...
Lubię karpia i koniec. Możecie mówić, że to podła ryba, że śmierdzi mułem, że ości ma mnóstwo – nie przekonacie mnie. Na muł jest niezawodny sposób a z ośćmi też można sobie poradzić. Wystarczy nauczyć się filetować ryby (co przyda się nie tylko na święta). Tym, którzy nie mają takich Więcej ...
Pyszny farsz i kruche ciasto. Szybkie i efektowne danie. Blaszka lub naczynie do tarty powinno mieć dużą średnicę i wysokie, karbowane boki. Bardzo pomocne są blaszki z wyjmowanym dnem. Można jednak sobie poradzić inaczej. Szykowałam tartę dla kilku osób, potrzebowałam więc dużej blachy a moje blaszki do tart są małe. Więcej ...
Gdy słońce mocniej przygrzeje a temperatura oscyluje w okolicach 30°C jedyną zupą jaka przychodzi mi do głowy jest chłodnik. Niejedno ma on oblicze, bo i ogórkowy i z kalarepą i gazpacho. Moim faworytem jest jednak chłodnik litewski na botwinie. Składniki: pęczek botwiny (jeśli bardzo młoda to dwa) pęczek rzodkiewki 4 Więcej ...
Składniki: 2 kg małych ogórków duża wiązka kopru (najlepiej z kwiatostanami) główka czosnku 2-3 korzenie chrzanu opakowanie białej gorczycy 3-5 liści laurowych 2 l wody 2 łyżki soli kuchennej opcjonalnie kilka liści czarnej porzeczki lub dębu Ogórki dokładnie myjemy. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do ostygnięcia. Chrzan obieramy ze Więcej ...