- 500 g ugotowanego bobu
- szklanka orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z całej cytryny
- garść liści melisy
- oliwa
- sól, pieprz
Pasta z bobu podobna jest do humusu i jak on jest jadana z wszelkiego rodzaju pieczywem.
Składniki:
- 500 g ugotowanego bobu
- szklanka orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z całej cytryny
- garść liści melisy
- oliwa
- sól, pieprz
Orzechy prażymy w piekarniku na blasze – 15 min. w temp. 180° C. Ugotowany bób umieszczamy w blenderze, dodajemy do niego sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, melisę i połowę orzechów. Rozdrabniamy na wysokich obrotach około 5-10 min. Jeśli masa jest gęsta dolewamy odrobinę wody. Pasta ma być jedwabista o konsystencji gęstego jogurtu. Pozostałe orzechy siekamy na drobne kawałki i dodajemy do gotowej już pasty. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita lub tortillą.
Ciesz się Smakiem!