Autor: magda, lip - 16 - 2014, Dania bez mięsa, kolacja
Składniki
  • 500 g ugotowanego bobu
  • szklanka orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z całej cytryny
  • garść liści melisy
  • oliwa
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 3-4 osób

Pasta z bobu podobna jest do humusu i jak on jest jadana z wszelkiego rodzaju pieczywem.

PASTAzBOBUzORZECHAMI8092

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • szklanka orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z całej cytryny
  • garść liści melisy
  • oliwa
  • sól, pieprz

Orzechy prażymy w piekarniku na blasze – 15 min. w temp. 180° C. Ugotowany bób umieszczamy w blenderze, dodajemy do niego sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, melisę i połowę orzechów. Rozdrabniamy na wysokich obrotach około 5-10 min. Jeśli masa jest gęsta dolewamy odrobinę wody. Pasta ma być jedwabista o konsystencji gęstego jogurtu. Pozostałe orzechy siekamy na drobne kawałki i dodajemy do gotowej już pasty. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita lub tortillą.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl