- 1 kg świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa lub olej
- 100 g sera gorgonzola
- 150 ml śmietany 30%
- makaron
- sól, pieprz
Bardzo udane połączenie smaków. Możemy użyć różnych makaronów, tagliatelle, penne czy spaghetti, najlepsze oczywiście z pszenicy durum. Szpinak powinien być świeży, jeżeli mrożony to tylko liście.
Składniki:
- 1 kg świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa lub olej
- 100 g sera gorgonzola
- 150 ml śmietany 30%
- makaron
- sól, pieprz
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy, obrywamy łodyżki liści. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki i dusimy 2 – 3 min. w oliwie na patelni. Dorzucamy szpinak, dodajemy sól i pieprz, dusimy aż liście będą miękkie a woda odparuje. Następnie dolewamy 150 ml śmietanki 30% i dodajemy rozdrobnioną gorgonzolę. Mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną i szpinakiem. W tzw. międzyczasie gotujemy makaron. Łączymy go z przygotowanym sosem. Nie proponuję posypywania gotowego dania parmezanem lub innym serem gdyż gorgonzola jest bardzo intensywna a w połączeniu ze szpinakiem i śmietanką daje smak, którego nie ma potrzeby już wyostrzać. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!