- 4 pomidory
- 100 g sera żółtego
- ząbek czosnku
- łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
- 100 g fety
- szczypiorek
Do nadziewania najbardziej lubię pomidory paprykowe. Bez skórki, z pysznym farszem i schłodzone. Prosta w przygotowaniu i pyszna kolacja.
Składniki:
- 4 pomidory
- 100 g sera żółtego
- ząbek czosnku
- łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
- 100 g fety
- szczypiorek
Pomidory sparzamy tj. zanurzamy we wrzącej wodzie ok. 5 sekund a następnie chłodzimy w wodzie zimnej. Obcinamy część od strony gniazda nasiennego i obieramy ze skórki. Wydrążamy środek uważając aby nie rozpadły się ścianki. Przyrządzamy dwa farsze:
farsz 1 – ścieramy na tarce ser żółty, czosnek i mieszamy z łyżką majonezu lub gęstego jogurtu
farsz 2 – fetę rozgniatamy i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem
Pomidory nadziewamy farszami. Nadziane pomidory zawijamy w folię spożywczą (każdy osobno, ciasno) przed włożeniem do lodówki, dzięki czemu zachowują ładny kształt. Po godzinie chłodzenia możemy podawać. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!