- 2 kg małych ogórków
- duża wiązka kopru (najlepiej z kwiatostanami)
- główka czosnku
- 2-3 korzenie chrzanu
- opakowanie białej gorczycy
- 3-5 liści laurowych
- 2 l wody
- 2 łyżki soli kuchennej
- opcjonalnie kilka liści czarnej porzeczki lub dębu

Składniki:
- 2 kg małych ogórków
- duża wiązka kopru (najlepiej z kwiatostanami)
- główka czosnku
- 2-3 korzenie chrzanu
- opakowanie białej gorczycy
- 3-5 liści laurowych
- 2 l wody
- 2 łyżki soli kuchennej
- opcjonalnie kilka liści czarnej porzeczki lub dębu
Ogórki dokładnie myjemy. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do ostygnięcia. Chrzan obieramy ze skórki, czosnek z łupinek. Ogórki ciasno układamy w naczyniu do kiszenia (słój, kamionka) w pozycji pionowej. Między warstwy ogórków wkładamy wszystkie dodatki. Zalewamy wodą tak, aby były nią zakryte. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po trzech dniach są gotowe i pyszne! Jeśli nie chcemy aby nam się ukisiły po 4 dniach przekładamy do mniejszych pojemników (razem z solanką) i wstawiamy do lodówki.