- 2 szklanki mleka
- 1,5 -2 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 3 - 4 duże garści zielonych liści
- sól, cukier, pieprz
- pęczek botwiny
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- około 100 g twarogu
- olej
Bardzo wiosenne są te naleśniki. Możemy użyć pokrzywę, podagrycznik, szpinak, pietruszkę, szczypiorek, jarmuż. Wszystkie zielone liście. Farsz z młodziutkiej botwiny z odrobiną twarogu.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1,5 -2 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 3 – 4 duże garści zielonych liści
- sól, cukier, pieprz
- pęczek botwiny
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- około 100 g twarogu
- olej
Zielone liście (u mnie podagrycznik i pokrzywa) blendujemy z mlekiem na gładko jak koktajl. Dodajemy mąkę, odrobinę soli i cukru, na końcu jajka. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki smarując patelnię olejem. Siekamy botwinę, cebulę i czosnek. Dusimy kilka minut na oleju z solą i pieprzem. Nie za długo – botwinka ma być chrupka. Łączymy z twarogiem, doprawiamy. Na naleśnik nakładamy farsz i zwijamy rulon. Możemy odgrzewać na maśle i podawać z jogurtem.
Ciesz się Smakiem!