Autor: magda, paź - 11 - 2014, przetwory
Składniki
  • 6 -8 papryk
  • 2 bakłażany
  • główka czosnku
  • 50 ml octu winnego
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 120 min. Dla: 2 osób

Ajwar to tradycyjna bałkańska pasta z papryki i bakłażana. Jadłam już różne rodzaje. Pikantne, bardziej słodkie, cierpkie lub bardzo łagodne. Mój ajwar jest przede wszystkim mocno paprykowy i czosnkowy. Smakuje zarówno z mięsem jak i z serami czy warzywami.

AJVAR

Składniki:

  • 6 -8 papryk
  • 2 bakłażany
  • główka czosnku
  • 50 ml octu winnego
  • sól, pieprz

Z podanych składników otrzymacie góra dwa słoiczki po 200 – 300 ml. Jeśli chcecie zgromadzić zapasy na zimę wystarczy pomnożyć proporcje. Zaczynamy od tego, że paprykę, bakłażana i połowę ząbków czosnku pieczemy w 180°C ok. 30 – 40 min. Jeszcze gorące wkładamy do foliowego worka lub zamykamy w szczelnym pojemniku aż ostygną. Po tym czasie będziemy mogli bez problemu obrać warzywa ze skóry. Obrane papryki, bakłażany, czosnek pieczony i świeży blendujemy. Stopień rozdrobnienia zależy od upodobań.  Ja lubię gładką pastę. Na końcu dodajemy ocet winny. Ajvar najlepiej smakuje po schłodzeniu. W lodówce możemy go przechowywać do dwóch tygodni. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej należy zlać gorący do słoików i pasteryzować ok. 20 min.

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl