- mała dynia makaronowa (około 1 - 1,5 kg)
- czosnek
- cebula
- 2 puszki pomidorów
- czarne oliwki
- kapary
- bazylia świeża
- bazylia suszona, oregano, sól, pieprz
- olej lub oliwa
Dynia makaronowa to odmiana zwyczajnej. Jest owalna o jasnożółtej skórce i pomarańczowym miąższu. Po upieczeniu miąższ rozpada się na cienkie pasemka przypominające makaron. Można przyrządzać jak spaghetti z włoskimi sosami.
Składniki:
- mała dynia makaronowa (około 1 – 1,5 kg)
- czosnek
- cebula
- 2 puszki pomidorów
- czarne oliwki
- kapary
- bazylia świeża
- bazylia suszona, oregano, sól, pieprz
- olej lub oliwa
Dynię przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Do połówek dyni przeciskamy po ząbku czosnku, sól, pieprz, odrobinę oleju i nacieramy nimi środek dyni. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w 180°C około 40 minut – do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos. Posiekaną cebulę dusimy na oleju. Gdy zmięknie dodajemy 2 ząbki czosnku w plasterkach, chwilę dusimy. Dodajemy pomidory (jeśli są całe – rozgniatamy w dłoniach) i suszone zioła,sól i pieprz. Gdy sos nam się już zagęści dodajemy oliwki i kapary wraz z zalewą. Sos mamy gotowy. Upieczoną dynię wyjmujemy z pieca i widelcem wyjmujemy miąższ tj. drapiemy nim a miąższ sam się oddziela tworząc makaronowe paseczki. Dyniowy makaron już na talerzu polewamy gęstym sosem. Możemy udekorować tartym parmezanem.
Ciesz się Smakiem!