Autor: magda, maj - 23 - 2016, sałatki, SLAJD, zielarskie
Składniki
  • sałata masłowa
  • pęczek zielonych szparagów
  • listki pokrzywy
  • listki mniszka
  • listki babki
  • młode listki lipowe
  • liście rzodkiewki
  • rzodkiewka
  • młode buraczki
  • kilka liści botwiny
  • liście głogu
  • liście podagrycznika
  • dressing: oliwa, łyżka musztardy, dwie łyżki octu balsamicznego, sól, ząbek czosnku, dwie łyżki miodu
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 2-3 osób

Sezon na dzikusy w pełni. Dzikie jadalne rośliny oczywiście. Wszystko co zielone już wyrosło, nie ma wątpliwości co do oznaczania gatunków. Najwyższy czas na chrupanie zieloności. Na dodatek zielone szparagi i młode buraczki. Ślinka cieknie 🙂 Dla tych, co myślą że taką sałatką nie można się najeść dodamy malutkie serowe pączki.

saladkaZdzikusami1475

 

Składniki:

  • sałata masłowa
  • pęczek zielonych szparagów
  • listki pokrzywy
  • listki mniszka
  • listki babki
  • młode listki lipowe
  • liście rzodkiewki
  • rzodkiewka
  • młode buraczki
  • kilka liści botwiny
  • liście głogu
  • liście podagrycznika
  • liście nasturcji
  • dressing: oliwa, łyżka musztardy, dwie łyżki octu balsamicznego, sól, ząbek czosnku, dwie łyżki miodu

Zieleninę myjemy i osuszamy. Pokrzywę sparzamy  wrzątkiem (tylko przelewamy i chłodzimy w zimnej wodzie). W związku z tym, że sałatkę przygotujemy szybciutko najpierw usmażymy malutkie serowe pączusie. Szklankę mąki mieszamy z dwoma dużymi jajkami, łyżeczką proszku do pieczenia i startym żółtym serem (około 100 -150 g). Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodajemy kilka łyżek wody. Na mocno rozgrzany olej wkładamy łyżką małe części ciasta (rośnie!) i smażymy na złoto z obu stron – wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym.  Teraz kroimy rzodkiewki  w cząstki. Buraczki można wcześniej upiec, pokroić w cząstki i skropić octem balsamicznym lub dusić na łyżce masła z solą i pieprzem około 10 min. Młode buraczki nie lubią gdy się je maltretuje. Szparagi myjemy i pozbawiamy zdrewniałych końcówek czyli trzymamy za oba końce i łamiemy – złamią się dokładnie tam, gdzie kończy się zdrewniała część. Nie wyrzucamy końcówek – przydadzą się do zupy krem. Szparagi wrzucamy na rozgrzaną patelnię (grillowa jak najbardziej wskazana) sypiemy szczyptę grubej soli. Po 3 minutach odwracamy na drugą stronę. Łącznie grillujemy około 6 minut. Pod koniec smarujemy masłem nabitym na widelec – tylko tyle aby je natłuścić. W czasie gdy grillujemy szparagi łączymy wszystkie liście, rzodkiewkę i obicie skrapiamy dressingiem. Dodajemy ciepłe buraczki, szparagi i serowe pączusie. Majowa uczta 🙂

Ciesz się Smakiem!

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
SAŁATKA Z DZIKUSAMI, ZIELONYMI SZPARAGAMI I MŁODYMI BURACZKAMI
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Comments are closed.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl