- 300 g wołowiny b/k
- 10 strąków fasoli mamut (zielona lub żółta)
- 3 marchewki
- cebula
- sezam jasny prażony
- sos sojowy ciemny
- sos rybny (jedna łyżka)
- pieprz
- olej
Zdałam sobie sprawę, że w euforii sezonowych warzyw zapominam o mięsie. Dlatego się poprawiam. Dzisiaj wołowina z fasolką mamut, marchewką i sezamem.
Składniki:
- 300 g wołowiny b/k
- 10 strąków fasoli mamut (zielona lub żółta)
- 3 marchewki
- cebula
- sezam jasny prażony
- sos sojowy ciemny
- sos rybny (jedna łyżka)
- pieprz
- olej
Fasolę obieramy, kroimy na kawałki 3-4 cm i gotujemy 10 min. w wodzie z solą i łyżeczką cukru. Wołowinę kroimy w cieniutkie plastry i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju (na dużej patelni lub w woku), wrzucamy marchew pokrojoną w słupki i smażymy aż pokryje się brązową skórką ( ok. 15 min.), mieszając lub podrzucając na patelni. Dolewamy sporo sosu sojowego (6-7 łyżek). Dodajemy cebulę w cieniutkich piórkach, zmniejszmy płomień i dusimy ok. 10 min. Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę, łyżkę sosu rybnego i odrobinę pieprzu, mieszamy, chwilkę dusimy. Sezam prażymy na suchej patelni aż ziarno zacznie pachnieć (uważajmy by nie przypalić bo będzie gorzki!). Nasze danie wykładamy na talerze i posypujemy prażonym sezamem. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!