- włoszczyzna (pietruszka, seler, cebula)
- marchew w ilości dwa razy więcej niż włoszczyzny
- imbir korzeń
- papryczka chilli świeża
- sól
- natka z pietruszki
Marchewkową zupę pamiętam z dzieciństwa ale ta będzie inna. Będzie ostro i aromatycznie.
Składniki:
- włoszczyzna (pietruszka, seler, cebula)
- marchew w ilości dwa razy więcej niż włoszczyzny
- imbir korzeń
- papryczka chilli świeża
- sól
- natka z pietruszki
Włoszczyznę i marchew nastawiamy do gotowania. Pokrojona ugotuje się szybciej. Dodajemy sól lub kostkę rosołową warzywną. Imbir obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie blendujemy. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy gorącą wodę i ewentualnie doprawiamy. Szczerze mówiąc rzadko dolewam wodę – uwielbiam gdy jest konsystencji kremu. Do talerzy dodajemy cieniutko pokrojoną papryczkę chilli i grzanki z ciemnego pieczywa. Pycha!
Miłego gotowania i Ciesz się Smakiem!