- 180 g masła
- 180 g cukru pudru
- 350 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Podpatrzyłam je min. na stronie mojewypieki.com. Kruche ciasteczka, które możemy przystroić jak nam się podoba lub nie dekorować wcale. Na prawdę są przestrzenne. Zobaczcie jak się to robi.
Składniki:
- 180 g masła
- 180 g cukru pudru
- 350 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Zagniatamy kruche ciasto czyli do mąki, soli i cukru dodajemy zimne masło i siekamy na drobno. Potem jajko i zagniatamy szybko łącząc w kulę. Chłodzimy w lodówce godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 3 -4 mm. Wycinamy foremką gwiazdki. W każdej gwiazdce robimy nacięcie do połowy. Poszerzamy je do 3 – 4 mm. Ciasteczka pieczemy w 180°C około 10 minut – na złoto. Po wystudzeniu możemy je udekorować lukrem. Gwiazdki składamy jedna w drugą. Fajnie wyglądają a na dodatek są pyszne!
Ciesz się Smakiem!